• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Fem personer dog i masskjutningen på Capital Gazettes och med hjälp utav ansiktsigenkänning kunde polisen finna gärningsmannen. Foto: TT/LEAH MILLIS

4 uppmärksammade fall där ansiktsigenkänning använts för att hitta kriminella

Uppdaterad
Publicerad

I Sverige har polisen ännu inte börjat använda sig av ansiktsigenkänning för att identifiera misstänkta brottslingar, men i bland annat Kina och USA är det här en teknik som använts under en längre tid. Här är några framgångsrika och mindre framgångsrika exempel.

  • Polis i Argentina kunde gripa en slovakisk medborgare som varit efterlyst i 10 år misstänkt för mord. Detta efter att hans bild dykt upp som en träff i INTERPOLS ansiktsigenkänningsenhet.  
  • En 31-årig man som enligt kinesiska myndigheterna varit efterlyst för ekobrott kunde arresteras – tack vare ansiktsigenkänningsteknik som lyckades identifiera mannen bland hela 60 000 konsertbesökare i staden Nanchang, skriver BBC.  
  • I USA, använde sig polisen av ansiktsigenkänning för att  identifiera gärningsmannen bakom masskjutningen på Capital Gazettes redaktion i Annapolis, Maryland. Mannen vägrade prata, hade ingen identifikation på sig och hans fingeravtryck gav ingen träff. Då körde polisen mannens foto genom ett signalementregister och fick med hjälp av ansiktsigenkänningsteknik fram vem det var – Jarrod Ramos.  
  • Ett mindre lyckat fall är när polisen i södra Wales använde sig av tekniken i samband med en UEFA Champions League- final. Då fick programmet upp 2, 470 potentiella träffar, men bara 173 visade sig vara korrekta. Enligt polisen blev ingen felaktigt gripen på grund av missen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.