Hundratals personer har dödats i samband med protester i Irak den senaste tiden. al-Shammari har kritiserats för sin roll som ytterst ansvarig för de väpnade styrkorna. Foto: Hadi Mizban/AP/TT

74 anmälningar om krigsbrott i år – men få döms

Publicerad

Iraks försvarsminister Najah al-Shammari misstänks för brott mot mänskligheten – och en utredning har inletts i Sverige. Hittills i år har totalt 74 anmälningar om misstänkta krigsbrott kommit in till polisens krigsbrottskommission.

Sedan den irakiske försvarsministern Najah al-Shammari avslöjades som svensk medborgare har det framkommit att polisen utreder honom misstänkt för bidragsbrott och folkbokföringsbrott.

På måndagen meddelade Åklagarmyndigheten att ministern även utreds misstänkt för brott mot mänskligheten vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet. Hundratals demonstranter har dödats i Irak och Najah al-Shammari har kritiserats för sin roll i egenskap av att vara ytterst ansvarig för de väpnande styrkorna.

Förundersökningen leds av kammaråklagare Neela Frisell som inte vill kommentera ärendet utan hänvisar till den lägesrapport som finns på myndighetens hemsida.

Rekordmånga anmälningar 2018

Anmälningar om krigsbrott hamnar hos polisens krigsbrottskommission. Hittills i år har de fått in 74 anmälningar, visar ny statistik som SVT Nyheter har tagit del av.

2018 var ett rekordår med 143 anmälningar om misstänkta folkmord, brott mot mänskligheten och andra krigsförbrytelser. Det är Migrationsverket som står för majoriteten av anmälningarna.

Marie Lind Thomsen är vice chefsåklagare vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet. Hon vill inte uttala sig om fallet med den irakiske försvarsministern och huruvida det kommer att påverka antalet anmälningar.

– Men generellt sett genererar stora händelser runt om i världen ofta många anmälningar, säger hon.

Marie Lind Thomsen vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet. Foto: SVT

Dessutom brukar myndigheten märka ett ökat antal anmälningar när kända personer och politiker kommer till Sverige.

Tio dömda i Sverige

Sedan 2006 har totalt tio personer i Sverige dömts för brott som polisens krigsbrottsgrupp har hanterat. Det handlar ofta om fall som är svåra att utreda och som tar lång tid.

– Ofta handlar det om saker som har hänt för relativt länge sedan, då är det inte alltid så lätt att hitta bevisning. Vi har samma beviskrav i den här typen av ärenden som vi har andra ärenden, ju längre tid det går desto svårare är det, säger Marie Lind Thomsen.

Antalet anmälda krigsbrott till polisen

2019: 74 anmälningar (till 26 november)

2018: 143 anmälningar

2017: 79 anmälningar

2016: 63 anmälningar

2015: 42 anmälningar

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.