Färre arbetslösa enligt Arbetsförmedlingens statistik Foto: TT

Arbetsförmedlingens utredare friade AW-chefer utan att kontrollera uppgifter

Publicerad

De chefer som ansvarade för after work-umgänget agerade olämpligt men inte olagligt. Det slår Arbetsförmedlingen fast, och polisanmäler därför inte händelsen. Men utredarna har inte kontrollerat chefernas påståenden på en avgörande punkt.

Den interna utredningen konstaterar att det var olämpligt av Arbetsförmedlingens personal att dricka vin på arbetstid och ta emot ett rabatterbjudande om krogshower. Olämpligt – men inte olagligt.

Gåvor från företag till myndighetspersoner kan visserligen vara misstänkta mutbrott, och den aktuella krogen var en arbetsgivare som flera gånger fått stöd från Arbetsförmedlingen i form av bidragsanställningar.

Men eftersom vinet betalades av intresseorganisationen Svenskt Näringsliv, och eftersom rabatterbjudandet inte gällde exklusivt för deltagarna vid kvällens evenemang, så kommer internutredningen ändå fram till att det inte kan vara något brott.

Utnyttjats av flera

Därför blir det heller ingen anmälan, varken till polisen eller till myndighetens personalansvarsnämnd, trots att rabatten värderas till ungefär 700 kronor per biljett, och enligt en anonym anmälan utnyttjats av flera anställda.

Bedömningen baseras på att de ansvariga cheferna uppgett att de frågat krögaren om erbjudandet var riktat bara till dem eller till allmänheten – och fått svaret att det riktat sig till alla.

Men när SVT Nyheter ringer upp krögaren får vi ett annat svar. Visserligen har krogen ofta olika rabatter, men just detta erbjudande var specifikt för just detta sällskap. Erbjudandet hade också en särskild kod för internetbokning: ”af23”.

Litar på cheferna

Christina Storm Wiklander, chef för Arbetsförmedlingen Södra Norrland, menar dock att uppgifterna om rabatten inte behövde dubbelkollas med krögaren. Hennes och myndighetens uppfattning är fortfarande att rabatten gällde ”alla”.

– Jag litar på mina chefer.

Har du tips om misstänkta oegentligheter på Arbetsförmedlingen eller på andra håll? Hör av dig till SVT:s reporter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.