En man på en telefon

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Du lämnade mig här hjälplös, varför inte mig efter 3 000 dagar?” – Hör Ahmedreza Djalalis meddelande till Ulf Kristersson (M) inifrån Evinfängelset i Iran. Foto: SVT

Ahmadreza Djalali ska inleda hungerstrejk i fängelset i Iran

Uppdaterad
Publicerad

Ahmadreza Djalali kommer påbörja en hungerstrejk på onsdag. Det uppger hans fru Vida Mehrannia.

”Han hoppas på att hans röst blir hörd, efter 3000 dagar ser han inte något annat alternativ”, skriver hon till SVT.

Den svensk-iranske forskaren Ahmadreza Djalali har suttit fängslad i Iran i åtta år. Han ingick inte i fångutväxlingen mellan Sverige och Iran, där Hamid Noury lämnade Sverige i utbyte mot Johan Floderus och Saeed Azizi.

Sveriges regering har på grund av utväxlingen fått kritik, inte minst från Ahmadreza Djalalis fru som kallat det för diskriminering.

Fångutväxling mellan Sverige och Iran

”Han är bestämd”

Utrikesminister Tobias Billström (M) har tidigare sagt till SVT att regeringen ”gjorde allt man kunde” för att få Ahmadreza Djalali släppt, men att Iran vägrat förhandla om hans frihet.

Nu planerar Djalali att inleda en hungerstrejk i fängelset, från och med onsdag. Det skriver hans fru Vida Mehrannia till SVT:

”Vi försökte övertala honom att inte göra det men han är bestämd.”

UD: ”Stor förståelse”

I en kommentar till SVT skriver Utrikesdepartementet att de nåtts av uppgifterna om hungerstrejken och att de ”har stor förståelse för den förtvivlan som Djalalis anhöriga känner”.

”Ansträngningarna för Djalali fortsätter med oförminskad styrka. Regeringen och säkerhetstjänsten gjorde stora ansträngningar för att Ahmadreza Djalali skulle kunna lämna Iran tillsammans med Johan Floderus och Saeed Azizi. Tyvärr ville inte Iran diskutera hans fall”, skriver de och fortsätter:

”Djalali var endast iransk medborgare när han greps, och blev svensk medborgare först under tiden i fångenskap. UD kan inte säga någonting mer än det vi redan sagt, eftersom det riskerar att förvärra situationen för Djalali i Iran.”

Dömd till döden

Ahmadreza Djalali är tidigare forskare vid Karolinska institutet i Stockholm och greps 2016 på en konferensresa i Iran. Där dömdes han senare till döden för spioneri och sitter fortfarande fängslad i väntan på verkställande.

Statsminister Ulf Kristersson sitter inomhus, tittar in i kameran.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör statsministern svara på kritiken från hustrun till fängslade Ahmadreza Djalali, som inte inkluderades i utväxlingen. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fångutväxling mellan Sverige och Iran

Mer i ämnet