Enligt infrastrukturminister Anna Johansson (S) har personal på hennes departement känt till uppgifterna om Transportstyrelsens felaktiga hantering av sekretessbelagd information i ett år – trots detta har hon själv inte informerats.
Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra uttrycker i en intervju med SVT Nyheter att hon förväntar sig att regeringen skyndsamt går till botten med det inträffade.
– Jag tycker det är mycket allvarligt att Sveriges säkerhet har äventyrats på det här sättet. Det här är en fråga som Stefan Löfven måste svara på – vad han visste, när han visste det och vad han gör för att säkra våra känsliga uppgifter, säger hon.
LÄS MER: Ministerns medarbetare kände till skandalen i ett år – sa inget
”Hela regeringens ansvar”
Varför är det här statsministerns ansvar?
– Rikets säkerhet är hela regeringens ansvar. Det här handlar inte om en enskild myndighet utan om hur känslig information behandlas. Det finns ju mycket om oss i olika digitala register, folkbokföringen, uppgifter om hälsa och mycket annat som vi måste vara mycket rädda om och som vi måste veta att regeringen säkrar så att det inte hamnar i orätta händer, säger Kinberg Batra.
– Det är ett antal frågor som måste besvaras nu – det finns uppgifter om att regeringen varnades redan för snart två år sedan. Var det så? Hur agerade regeringen då? Vad har kunnat hända under den här långa tiden och vad gör regeringen för att någonting liknande inte ska hända igen? Vi måste ta säkerhet på stort allvar och vi får inte vara naiva inför riskerna som finns, fortsätter hon.
LÄS MER: Detta har hänt: IT-skandalen i sju punkter
”Det är märkligt”
Hur ser du på att de visste det så länge innan?
– Det ser jag mycket allvarligt på. Det är märkligt. Jag vill att regeringen så snabbt som möjligt gör en samlad redovisning till riksdagen om hur det gått till, hur mycket regeringen visste och vad Löfven visste, och vad regeringen gör för att säkra känslig information om oss som finns i offentliga register och inte får hamna i orätta händer, säger Kinberg Batra.
– Regeringen har ett ansvar att se till att vi alltid kan skydda rikets säkerhet.
Hur ser ditt förtroende ut för Anna Johansson?
– Hon måste svara på ett antal frågor. Det är klart att mitt förtroende för henne påverkas, men det här handlar inte bara om henne. Stefan Löfven har ett samlat ansvar för hur hela regeringen agerar så att inte andra myndigheter kan utsätta oss för den här typen av risk igen, säger Kinberg Batra.
LÄS MER: David försökte stoppa läckan
”Vi får inte vara naiva”
– Vi måste ta på stort allvar att det finns andra som vill komma åt känsliga uppgifter. Vi får inte vara naiva och det är därför det är mycket viktigt att få reda på vad regeringen visste. Det är anmärkningsvärt att det kan ha dröjt två år mellan den första varningen och nu, säger Kinberg Batra.
Vad tycker du om att riksdagen inte informerades?
– För mig är den här informationen ny nu i dagarna. Det normala om rikets säkerhet äventyras är att regeringen snarast tar kontakt med oppositionen. Så det är ett stort problem att det inte har skett här.
LÄS MER: Efter SVT:s avslöjande: Löfven KU-anmäls
KD: ”Besynnerligt”
Mikael Oscarsson, försvars- och säkerhetspolitisk talesperson för Kristdemokraterna, vill att Anna Johansson så snart som möjligt ska komma till försvarsutskottet i riksdagen för att redogöra för vad som skett och vad regeringen har gjort eller inte gjort.
– Det är tydligt att regeringen backar in i frågan. Om man hade varit med från början hade de väl tagit tag i styrelseordförande Annerberg också, säger Oscarsson och kallar det ”besynnerligt” att inte han fick sluta samtidigt som generaldirektören, säger han till TT.
– Information har på ett mycket märkligt sätt undanhållits i ett halvår, vi har inte vetat ett enda dugg trots att det talas om att man ”givit bort nycklar till riket”, säger han.
LÄS MER: Regeringen valde att inte säga något om säkerhetsläckan
C: ”Rimligt att de fått gå”
”Det är rimligt att såväl generaldirektören som ordföranden nu har fått gå, men även Anna Johansson måste bära sin del av ansvaret.Näringsdepartementet har känt till skandalen sedan februari 2016 mengeneraldirektören får gå först i januari 2017, och till dags dato har berördautskott i riksdagen inte meddelats om händelserna”skriver Anders Åkesson (C), infrastrukturpolitisk talesperson, i en kommentar till SVT Nyheter.
”Självklart måste Johansson redovisa för berörda utskott i riksdagen vilka uppgifter som läckt, vilka skador som orsakats och vilka åtgärder hon vidtagit för att detta inte ska upprepas”, fortsätter han.