• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Aktiespararnas vd Joacim Olsson är kritisk mot utredningen om Swedbank. Foto: SVT, Naina Helén Jåmå/TT

Aktiespararna: Ingen ansvarsfrihet för Swedbanks vd

Uppdaterad
Publicerad

– Utredningen är fullständigt ofullständig, säger Joacim Olsson, vd i Aktiespararna till SVT Nyheter. Han kommer inte att rekommendera att Swedbanks vd Birgitte Bonnesen ska få ansvarsfrihet vid den kommande stämman.

I utredningen har Swedbank låtit en extern konsultfirma gå igenom de 50 kunderna i Uppdrag gransknings avslöjande i SVT.

Swedbanks styrelse har uttalat sitt fortsatta förtroende för Swedbanks vd Birgitte Bonnesen, enligt ett pressmeddelande.

Swedbank och penningtvätten

– Vi kommer inte att rösta för ansvarsfrihet vid stämman, säger Joacim Olsson, vd för Aktiespararna i en kommentar till SVT Nyheter.

Han anser att de inte fått svar på de frågor de lyft.

– Man får en känsla av att Swedbank inte vill bringa klarhet. Jag är bekymrad över att styrelsen uttalat fortsatt förtroende för bankens vd. Utredarna har inte fått tillgång till de tidigare utredningar som banken gjort. De måste lägga alla korten på bordet. Om inte banken gör en oberoende ny granskning kommer ägarna att få ta sitt ansvar, säger Joacim Olsson, Aktiespararna.

Ny enhet

Swedbanks styrelse har nu beslutat att genomföra en djupare analys i samarbete med relevanta myndigheter. Vd Birgitte Bonnesen skapar en ny enhet inom banken för att få bukt med finansiell brottslighet. 

– Man kan se det som en bekräftelse på att Swedbank inte gjort tillräckligt eller att man vill lugna omvärlden. Förhoppningsvis är det ett uttryck för insikt, säger Joacim Olsson.

”Dålig kommunikation”

– Man borde sagt som det var, att det fanns problem. Det var dålig kommunikation, säger sparekonomen Joakim Bornold, på en av de stora fondförvaltarna, Söderberg & Partners, till SVT Nyheter.

Han anser att Swedbank formellt sett haft en juridiskt fungerande process men inte hanterat frågorna effektivt nog.

– Swedbank insåg inte sprängkraften efter affären med Danske Bank. Man måste ta detta på största allvar och vara mer öppen och transparent, säger Joakim Bornold. Han tycker dock att det är rimligt att Swedbanks vd får sitta kvar.

Folksam: ”Rapporten ger svar på våra frågor”

Folksam hade inte på förhand fått tillgång till rapporten. Efter att ha läst den konstaterar Carina Lundberg Markow att den ger svar på många av de frågor som storägaren ville ställa.

– Det är uppenbart att penningtvätt och kriminella har utnyttjat banksystemet under en lång tid, säger hon.

Hon betonar att det viktigaste just nu är den utredning som Finansinspektionen startat tillsammans med de baltiska myndigheterna.

TT: Har ni fortsatt förtroende för bankens vd och styrelse?

– Vårt förslag till styrelse står fast. Det har inte kommit fram någon information som gör att vi omprövar vår värdering. Vi har fortsatt förtroende för vd och styrelsen.

Finansinspektionen

Finansinspektionen (FI) har tagit emot rapporten.  Men avstår att kommentera.

”FI kan i nuläget inte ytterligare kommentera denna undersökning.” skriver myndigheten på sin sajt.

Penningtvätt

Uppdrag granskning och SVT Nyheter avslöjade i februari att Swedbank kan ha använts för omfattande penningtvätt under närmare ett decennium.

Motsvarande 40 miljarder svenska kronor har slussats av 50 kunder inom Swedbanks kontor i Baltikum mellan åren 2007 och 2015. Samtliga 50 kunder uppvisar tydliga signaler på misstänkt penningtvätt, enligt SVT:s granskning.

Dagen efter avslöjandet meddelade Swedbank att de fattat beslut om att göra en extern utredning som ska presenteras för styrelsen.

Ingen dementi

Av rapporten framgår att den externa konsultfirman Forensic Risk Alliance (FRA) inte dementerar resultaten i SVT Nyheter och UG:s granskning av Swedbank. FRA har dock inte fått tillgång till undersökningsdokument och rapporter och skriver:

”Våra initiala och preliminära observationer kan ändras om ytterligare information framkommer.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Swedbank och penningtvätten

Mer i ämnet