Foto: TT

Aktiespararna ville stoppa Swedbankstämman

Uppdaterad
Publicerad

Aktiespararna begärde att Swedbanks stämma skulle ajourneras efter nya uppgifter om att hela styrelsen kände till de uppmärksammade fastighetsaffärerna. Detta röstades dock ned vid stämman.

Albin Rännar från Aktiespararna krävde inför stämman att man ska ”dra i nödbromsen” och stoppa stämman, sedan det framkommit uppgifter om att den styrelseordförande som valberedningen föreslagit, Lars Idermark, också känt till de omstridda fastighetsaffärerna som avslöjades i höstas.

– Han har ju suttit i det utskott som behandlat de här frågorna. Det vore olämpligt att han blev ordförande, säger Albin Rännar.

Michael Wolf

”Ta fram alternativt förslag”

– Valberedningen borde ta fram ett alternativt förslag. Man kan dra i nödbromsen och ajournera stämman och åta sig att på en extrastämma inom kort komma med en ny styrelse.

Det är tidningen Dagens Industri som uppger att Lars Idermark, som väntas bli utsedd till ny ordförande för banken, kände till de fastighetsaffärer som tvingat flera höga chefer att avgå.

Bankens hela styrelse kände enligt tidningens källor till och sanktionerade toppchefernas bisysslor, alltså även Idermark. ”Därmed har samtliga styrelseledamöter ett tydligt ansvar för att fastighetsaffärerna inte stoppades”, skriver Di.

Swedbank skriver i en kommentar på tisdagsmorgonen att styrelsen fått information om fastighetsaffärerna efter att medier rapporterat om dem.

”De har således varken beslutat eller godkänt fastighetsaffärerna som sådana”, skriver Swedbank.

Stämman röstade dock nej till Aktiespararnas förslag.

Ansvarsfrihet het fråga

En annan het fråga på Swedbanks stämma blir om det går att bevilja styrelse och den sparkade vd:n ansvarsfrihet efter den senaste tidens turbulens. Mycket hänger på hur utländska ägare röstar.

Aktiespararna kommer inte att rösta för den styrelse som föreslagits av valberedningen. Organisationen kommer samtidigt att rösta mot ansvarsfrihet, både vad gäller den brottsmisstänkte och sparkade vd:n Michael Wolf och hela styrelsen, enligt Albin Rännar som är chef för marknadsbevakningen på Aktiespararna.

Det  Washington-baserade ISS, som tar fram beslutsförslag för utländska ägare på stämmor, har inför Swedbanks stämma rekommenderat sina kunder att rösta mot ansvarsfrihet – fast bara för Michael Wolf och och ordföranden Anders Sundström. Resten av styrelsen, där flera ingår i valberedningens förslag till ny styrelse, bör dock ges fri lejd, enligt ISS.

Försvarar Sundström

Finansmannen Carl Bennet försvarar Anders Sundström, som han tycker har blivit sviken av storägarna. Det tänker han framföra på stämman, säger han till TT.

– Jag har suttit sammanräknat 80 styrelseår, varav 40 år som ordförande i tio noterade börsbolag. Jag har aldrig sett ägare hantera en situation så här illa, säger Carl Bennet till Svenska Dagbladet.

Flyttad

Stämman har flyttats från Dansens hus till Folkets hus i Stockholm för att alla aktieägare som har kommit ska få plats.

Stämman inleddes med en utdragen diskussion om dagordningen.

Bankens revisor Svante Forsberg från Deloitte har lämnat en så kallad ren revisionsberättelse, det vill säga han föreslår att styrelse och vd beviljas ansvarsfrihet.

– Vår övergripande bedömning är att Swedbank har korrekt fungerande system, processer och kontroller, sade han.

Bonnesen fick applåder

Tillförordnade vd Birgitte Bonnesen fick applåder efter sitt anförande där hon lyfte fram vad banken gjort vid sidan av skandalerna.

Hon sade bland annat att sex miljarder kronor av utdelningen går till att stärka den svenska befolkningens pensioner, att Moody´s höjde kreditbetyget i fjol och att var fjärde svenskt hushåll finansierar sin bostad med hjälp av Swedbank.

-2,8 miljoner kunder använder internetbanken och mobilbanken, hos oss och hos våra samarbetspartner bland sparbankerna, säger hon.

På fråga från Folksams ägaransvariga Carina Lundberg Markow, som också företräder KPA Pension, om Swedbank erbjuder skatteplanering av det slag Nordea gjort enligt de så kallade Panamaläckorna, svarar Bonnesen att banken inte erbjuder skatterådgivning till privatkunder.

Besvikna småägare

Många småsparare är också på plats i Folkets hus och många är besvikna på turbulensen i banken.

– Jag tycker det är väldigt tråkigt att styrelsen inte i tid har sett över förvaltningen av en ganska stor bank. Det är ju väldigt många småägare, det är en klassisk folkbank, kan man säga. Det här blir ju ett svek mot de som i många år har satt in pengar i banken, säger Per Trehörning, en av ägarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Michael Wolf

Mer i ämnet