Det är ett fortsatt allvarligt läge konstaterade statsministern när nya besked om restriktionerna lämnades under torsdagens presskonferens.
– Situationen kan komma att förvärras snabbt, säger Löfven med anledning av de nya muterade virusformerna.
Minst en vecka till
Beslutet att förbjuda alkoholservering efter klockan 20 förlängs igen, minst en vecka, säger statsminister Stefan Löfven.
Det handlar om en vecka till att börja med men avsikten är att förbudet ska ligga kvar ytterligare, fram till den 28 februari.
– Jag förstår att detta är tufft för restaurangbranschen, men med hänsyn till pandemin är det ett nödvändigt beslut, säger Löfven.
SVT har tidigare talat med krögare som drabbats hårt av restriktionerna och som framfört kritik om att de olika stödpaketen inte gått att ta del av än. Även branschorganisationen Visita har tidigare framfört kritik. Enligt Visita har det varit en enorm nonchalans emot företagens vardag att komma med nya besked med kort varsel.
Fler åtgärder på gång
Regeringen arbetar nu med ytterligare restriktioner. Det handlar bland annat om förslag på bindande smittskyddsåtgärder för tåg och bussar i kollektivtrafik, det handlar då om längre resor.
– Nu förbereds även för att kunna stänga ner butiker, gym och restauranger. Det är viktigt att vi är förberedda, säger socialminister Lena Hallengren (S).
Signalen var att alla behöver dra sitt strå till stacken och att pandemin inte är över. På regeringens begäran ska statliga myndigheter se till att personalen kan jobba hemifrån fram tills 31 maj. Rådet gäller även andra arbetsgivare.
– Alla som kan jobba hemifrån ska göra det, säger Löfven.
Lättnader för ungdomar
Kulturminister Amanda Lind berättar att det även förbereds nya regler för museer, så att de ska kunna verka under sådana regler som gäller för butiker och gym.
Det görs även lättnader för unga i gymnasieåldern för att de ska kunna delta i idrotts- och fritidsverksamheter, med samma regler som gäller för de yngre barnen.
– Det har stor betydelse för folkhälsan och det finns en risk att ungdomarna annars hoppar av, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.