Med bara någon timmes varsel kallade Alliansen till pressträff på onsdagen. Oppositionen har riktat stark kritik mot att inrikesminister Anders Ygeman (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S) känt till misstänkta brister under ett års tid, utan att informera statsminister Stefan Löfven (S).
TV: Det här innebär en misstroendeförklaring
Beskedet: Väcker misstroende
Efter att bland annat Moderaterna tidigare meddelat att de inte utesluter en misstroendeförklaring mot ansvariga statsråd, kom alltså beskedet under presskonferensen på onsdagsmorgonen. Och i skottgluggen står de tre socialdemokratiska ministrar som på ett eller annat sätt varit inblandade i den omtalade IT-skandalen.
– Vi i Alliansen har begärt att de ansvariga ministrarna ska komma till riksdagen och redogöra för hur regeringens handlande har sett ut i samband med den här krisen, och det har inte gett tillfredsställande svar, sa Anna Kinberg Batra (M) om beskedet.
”Misskött sina ansvarsområden”
Den främsta orsaken till beslutet är det faktum att de tre berörda statsråden har vetat om vad som har skett på Transportstyrelsen utan att föra informationen vidare, meddelade Allianspartierna.
– Det krävs ett politiskt ansvarsutkrävande, för det som har skett är ett flerdubbelt informationshaveri i regeringen. Flera statsråd har misskött sina ansvarsområden och undvikit att föra information vidare. Det här behöver få konsekvenser här och nu, sa Centerns partiledare Annie Lööf.
Misstroendet mot infrastrukturministern Anna Johansson väcks på grund av att hon inte har haft koll på sitt eget departement, var beskedet.
LÄS MER: Så hånas Transportstyrelsen – på sin egen Facebooksida
Begär inte regeringens avgång
Under presskonferensen förtydligade Liberalernas partiledare Jan Björklund att misstroendeförklaringen endast gäller de tre berörda statsråden.
– Vi begär inte att regeringen ska avgå, sa han.
LÄS MER: Anna Kinberg Batra: ”Stora problemet är att Löfven skyller ifrån sig”
Sammanträde inom tio dagar
När en misstroendeförklaring väcks är det riksdagens uppgift att rösta om huruvida de har förtroende för de berörda statsråden eller inte. Och en sådan omröstning kan komma att ske ganska snart, enligt riksdagens talman Urban Ahlin.
Allt beror på när underskrifterna för de som begär en omröstning lämnas in till riksdagen.
– När underskrifterna kommer in kan jag kalla till sammanträde, och sammanträdet ska ske inom tio dagar. På det sammanträdet kommer yrkandet att framställas och sedan ska det bordläggas ett antal gånger och sedan ska votering ske, säger Urban Ahlin till TT.
LÄS MER: Sjöstedt (V): ”Vi överväger att KU-anmäla den tidigare regeringen”
SD: ”Stödjer naturligtvis”
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson säger till TT att de tre ministrarna bör avgå från sina tjänster.
Sverigedemokraterna kommer att stödja Alliansen i frågan.
– Vi har vid flera tillfällen försökt att lyfta misstroende mot andra ministrar under den här mandatperioden och den här gången verkar de tagit sitt förnuft till fånga. Och vi stödjer naturligtvis det, säger SD-ledaren till nyhetsbyrån.
V ställer sig inte bakom
När SVT Nyheter når Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt meddelar han att V inte kommer att ställa sig bakom Alliansens misstroendeförklaring av de tre statsråden.
– Vi kommer inte att rösta för att ställa tre ministrar till svars. Däremot är det möjligt att vi återkommer med ett misstroendevotum mot någon ansvarig minister, säger Jonas Sjöstedt (V).
Han menar också att Alliansen försöker dölja sitt eget ansvar i frågan.
– Det är uppenbart att det Alliansen gör nu är att ta chansen att tvåla till regeringen maximalt, trots att de själva står bakom det som har inträffat genom usla privatiseringar.
LÄS MER: Transportstyrelsens IT-affär: Detta har hänt
SVT Nyheter har sökt de tre berörda statsråden samt Miljöpartiet utan resultat.
Se hela presskonferensen när Alliansen väcker misstroendevotum mot regeringen här