Allt du behöver veta om schlatter

Uppdaterad
Publicerad

Fråga doktorns sjukgymnast Per Jonsson visar en övning som hjälper till att avlasta knät vid schlatter.

De flesta som drabbas av schlatter är unga, aktiva killar i åldrarna 10-14 år. När muskelkraften ökar på till exemplen framsida lår, kan det vara en bidragande orsak till just schlatter, förklarar sjukgymnasten Per Jonsson i Fråga doktorn.

– Det som händer när man har schlatter är att man får en uppluckring på tillväxtzonen på knäskålssenans fäste på skenbenet. Man blir öm och både under och efter aktivitet kan smärta uppstå. Man kan bli svunnen och kännas ömt när man trycker på området, säger han.

Fråga doktorn

För att få bukt med problemen råder Per Jonsson att man tar ett uppehåll från det som ger smärta, alltså att sluta med den fysiska aktiviteten under sex veckor. Under tiden kan man istället cykla eller simma eller annat som inte gör ont.

Linda med sporttejp

För att avlasta ytterligare kan man sätta på ett bandage på knät. Då sätter man det just nedanför knäskålen så att man avlasta tillväxtzonen. Innan du går och köper ett knäbandage kan du prova att effekten fungerar genom att linda en vanlig sporttejp på samma ställe, tipsar han.

– Då vet man att man inte köper grisen i säcken. Ta en sporttejp, linda runt och har man effekt av det så kanske det är värt att investera i en sån här, säger Per Jonsson.

Knäbandage finnas att köpa på sportaffärer och apotek för ungefär 150-200 kronor.

Avlastande övning hjälper

För de som lider av schlatter och inte kan träna som vanligt rekommenderar Per Jonsson en övning att göra under sex veckor. Övningen hjälper till att sträcka ut baksidan av låren så att man kan ta ut rörligheten i höften på ett bra sätt.

– Kan man ta ut rörligheten i höften, då kan man aktivera rumpan och då avslastar man knät, säger Per och visar hur övningen ska göras.

Till sin hjälp har han en några centimeter hög träbit och en mjuk skumrulle som sätts mellan knäna. Övningen ska göras en gång om dagen under de sex veckorna man är borta från sin vanliga träning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fråga doktorn

Mer i ämnet