FMI delade förra året ut 121 varningar förra året vilket kan jämföras med 65 året innan. Det kan handla om mäklare som inte följt fastighetsmäklarlagen på olika sätt. Senaste åren har det främst handlar om lockpriser i storstäderna men det rör också tveksamma budgivningar och fel i marknadsföringen.
- Varningar ska leda till rättelse hos den enskilda mäklaren, sen publiceras besluten och ska ge vägledning till branschen, säger David Johansson som är tillsynschef FMI.
Konsument kan kontrollera mäklare
Besluten är offentliga vilket innebär att man som konsument kan kontrollera om den mäklare man vill anlita har varnats tidigare.
– Besluten kan få ekonomiska konsekvenser eftersom det kan påverka säljares val av mäklare, säger David Johansson.
Fler anmälningar
En förklaring till den stora ökningen är att det togs relativt få beslut 2017 på grund av att myndigheten flyttade och besluten blev uppskjutna. Men ökningen handlar inte bara om det. Mellan 2010 och 2015 delande inspektionen ut i snitt ut 67 varningsbeslut per år och förra året fick FMI in 566 anmälningar mot mäklare, det kan jämföras med 2010 då antalet anmälningar var 307.
– Under 2016 och 2017 ökade antalet anmälningar vilket leder till fler disciplinsbeslut, säger Anders Astonsson, kommunikatör på FMI.
Mäklarsamfundet: Fortfarande få varningar
Mäklarsamfundet menar dock att det är få disciplinärenden utifrån antalet fastighetsaffärer.
– Det är fortfarande på en låg nivå med tanke på hur många affärer som görs, säger mäklarsamfundets vd Björn Wellhagen.
Varningarna mot mäklare har ett mycket brett spann. Det kan handla om allt från fel i anbudsförteckningar till systematisk användning av lockpriser eller felaktig marknadsföring. Men Mäklarsamfundet pekar ut nya regler kring penningtvätt som orsaken till ökningen av varningar.
– Vi ser att frågor om penningtvätt blir vanligare säger han.
Men senaste åren är bara ett fåtal ärenden som handlar om mäklares skyldighet att motverka penningtvätt. Vanligast är det med fel i dokumentationen kring budgivningar, objektsbeskrivningar, marknadsföring och mäklarens journaler.
Följ Plusredaktionens bostadsgranskningar här – och tipsa reportern!