artillerigranat

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt Björn Andersson, affärsutvecklingschef på Nammo, kan det bli en överproduktion av artillerigranater i Europa. Foto: SVT

Ammunitionstillverkning i Europa sinkas: ”Saknas krut och sprängämne”

Uppdaterad
Publicerad

Produktionen av artillerigranater ökar just nu kraftigt i Europa – EU har tillsammans med flera stater, bland andra Sverige, gjort stora investeringar. Men fortfarande finns flera flaskhalsar kvar.

I kriget i Ukraina har mängder av artilleri använts och det har för flera länder, däribland Sverige, blivit tydligt hur viktigt det är att ha tillgång till artilleriammunition. Både för egen del och för att kunna fortsätta stötta Ukraina.

Nyligen har svenska staten beslutat att investera i tillverkning av ammunition i Sverige, en tillverkning som även får bidrag från EU. Men enligt Björn Andersson, affärsutvecklingschef på nordiska ammunitionstillverkaren Nammo, finns fortfarande hinder för att kunna öka produktionen inom Europa.

Krut och sprängämne

Tillverkning av krut och sprängämne i Europa ökar nämligen inte alls lika mycket som tillverkningen av granater, berättar Björn Andersson.

– Det innebär att vi inte kan tillverka lika många granater som vi har kapacitet till, om vi ska använda europeiska produkter.

Enligt Björn Andersson innebär det här att det kommer dröja ytterligare för att bygga upp en helt europeisk produktion.

Ammunitionstillverkaren Nammo har nu börjat se sig om efter krut och sprängämne bland länder utanför Europa för att inte behöva minska sin produktion av granater.

Tomma fabriker

På några års sikt tror Björn Andersson att det kommer att bli en balans mellan granater, krut och sprängämne i Europa. Då är det istället en helt annan risk han ser: att det blir en överproduktion av artillerigranater.

– Det gäller ju också att det finns avsättning för den högre kapaciteten under en lång period. Inget företag är intresserat av att stå med tomma fabriker.

När alla utbyggnader är klara kommer Europa att kunna producera mellan en och två miljoner artillerigranater – varje år.

– Det är inte för två, tre år framåt som vi bygger upp kapaciteten, utan för en lång tid framöver.

En kvinna sitter och tittar på en röntgenbild av en granat

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så tillverkas en artillerigranat – SVT har besökt en fabrik i Sverige. Foto: Michael Jansson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.