Coronakrisen har snabbt satt fokus på kommunernas och regionernas ekonomi. Bakgrunden är att dessa sektorer får bära en stor del av kostnaderna för smittbekämpningen, samtidigt som skatteintäkterna rasat i spåren av coronakrisen.
Hur stora tillskott kommuner och regioner kommer att behöva är dock fortfarande oklart. Det beror på hur långvarig och djup krisen faktiskt blir. Enligt Sveriges kommuner och regioner, SKR, behöver till exempel inte kommunerna några ytterligare tillskott i år, medan läget för regionerna är betydligt sämre.
”Kan ställas inför ny fientlig majoritet i riksdagen”
Vänsterpartiet har dock redan satt ner foten och kräver att regeringen satsar ytterligare 25 miljarder kronor på välfärden i år. V-ledaren Jonas Sjöstedt kräver också snabbt besked – inom en vecka ska regeringen ha presenterat sina förslag.
Annars hotar Sjöstedt att börja förhandla med Moderaterna och Kristdemokraterna för att den vägen försöka fälla regeringen och tvinga fram mer pengar.
Alla oppositionspartier vill ha mer pengar till kommuner och regioner, även om summorna varierar. Kristdemokraterna och Moderaterna har hittills krävt 5-10 miljarder kronor mer, vilket är betydligt mindre än Vänsterpartiets krav.
Men trots olika krav lyckades dessa partier komma överens även i januari och med stöd av Sverigedemokraterna kunde de då köra över regeringen i riksdagen.
Självklart ett smärtsamt bakslag inte minst för finansministern, som nu alltså kan ställas inför en ny fientlig majoritet i riksdagen.
”Svårartad prestigeförlust att bli överkörd i riksdagen”
Både Moderaterna och Kristdemokraterna säger sig nämligen vara öppna för att föra nya samtal med Vänsterpartiet. Skulle de komma överens kommer sannolikt även Sverigedemokraterna att haka på.
Men så långt kommer det troligen inte att gå den här gången. För regeringen var det en svårartad prestigeförlust att bli överkörd i riksdagen.
Finansminister Magdalena Andersson lär göra allt som står i hennes makt för att undvika att den nesan upprepas.
Signalerna har också varit tydliga från regeringen hittills att den inte stillatigande tänker invänta att oppositionen samlar sig.
Efter måndagens besked om mer pengar till kollektivtrafiken följde på tisdagen nya löften om satsningar på äldreomsorgen och en ny förordning som garanterar full ersättning för alla coronarelaterade kostnader.
I samband med tisdagens möte med riksdagens finansutskott lovade också januaripartierna att inom kort återkomma med besked om ytterligare satsningar på kommuner och regioner. Finansminister Magdalena Andersson signalerade tydligt att mer pengar är på väg.
”Försök av oppositionen att tvinga fram mer pengar”
Om detta tillfredsställer oppositionens krav är dock en annan sak. Alternativet kan dock visa sig vara en farlig väg att gå.
Skulle oppositionen göra allvar av de hot som trots allt ligger i luften om att köra över regeringen ligger betydligt mer i potten idag än i januari. Sverige befinner sig just nu i vad många menar vara en allvarlig nationell kris där många väljare sannolikt föredrar ett pragmatiskt uppträdande framför politisk konflikt. Att i detta läge pressa fram en politisk kris är alltså inte självklart något som kommer att premieras av väljarna.
Den politiska dans som nu pågår i riksdagen ska därför mera ses som ett försök av oppositionen att tvinga fram mer pengar av regeringen till kommuner och regioner.
Samtidigt är det ett sätt för riksdagsmajoriteten att demonstrera sin makt och påminna regeringen om att den trots allt är en minoritetsregering.
Lyckas det kan oppositionspartierna också slå sig för bröstet och berömma sig själva för att ha pressat regeringen i önskvärd riktning.