Andra EU-länder utan ”krypteringsavgift”

Publicerad

I de andra europeiska länder som SVT undersökt finns ingen ”krypteringsavgift” på tv-abonnemang  – trots att man använder samma leverantörer av teknik och kryptering som de svenska bolagen gör och sänder i stort sett samma kanaler och program.

På något mystiskt sätt är det bara i Sverige, där operatörerna gått samman i organisationen som de kallar Telekområdgivarna, som den här avgiften är nödvändig.

Tittar man exempelvis på Storbritanniens sju största kabel-tv-leverantörer är det ingen av dem som lägger på någon särskild ”krypteringsavgift” i sina tv-erbjudanden. Detsamma gäller samtliga EU-länder inom EU som SVT undersökt. Som exempel kan man nämna BT Vision (British Telecom), en av Storbritanniens största kabelteveleverantörer – där kostar 70 stycken kanaler i ett paket motsvarande 130 kronor i månaden. Inte heller Sky adderar någon krypteringsavgift.

SVT granskar tv-leverantörerna

– Vi förstår inte riktigt vad du menar, vad skulle det vara för avgift? svarade en pressansvarig på brittiska kabelteveleverantören BT när SVT frågade om saken.

Skyller på innehållsleverantörer

De svenska operatörerna säger att innehållsleverantörerna kräver krypteringen och att det är därför de är tvungna att lägga på avgiften. Men de brittiska teveleverantörerna förmedlar till större delen samma kanaler från samma innehållsleverantörer som de svenska operatörerna gör – och anser sig alltså inte behöva lägga på motsvarande avgift.

I många europeiska länder erbjuder man dessutom paket med upp till 70 kanaler helt gratis, återigen utan någon ”krypteringsavgift”. Dessa paket är gratis eftersom operatören sedan räknar med att kunna sälja enskilda hyrfilmer och andra tilläggstjänster när man väl har skaffat boxen från operatören. I Schweiz får man 55 kanaler helt gratis från kabeltevelerantören UPC, som liksom svenska Comhem använder den norska krypteringsleverantören Conax.

– Själva krypteringen är en så försumbar kostnad att vi inte räknat med den i våra affärsplaner, säger en källa inom kabelteveleverantören UPC till SVT.

Krypteringen är helt enkelt en inbyggd funktion i de system som kabelteveleverantörerna köper från systemleverantörer som Conax.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar tv-leverantörerna

Mer i ämnet