Foto: Fredrik Sandberg/TT

Andreas Norlén (M) blir ny talman

Uppdaterad
Publicerad

Moderaten Andreas Norlén utsågs under måndagen till ny talman och motkandidaten Åsa Lindestam (S) till första vice talman. Nu väntar en tuff tid för Andreas Norlén som i ett svårt parlamentariskt läge kommer spela en central roll i regeringsbildandet.

Under måndagen avgjordes det att moderaten Andreas Norlén med 203 röster mot 145 blir ny talman. Resultatet var väntat eftersom Sverigedemokraterna redan på förväg meddelat att de tänkte ge allianskandidaten sitt stöd. Motkandidaten Åsa Lindestam (S) utsågs till första vice talman.

Åsa Lindestam fick en röst mer än vad man trott på. Röstningen var dock sluten så vem från Alliansen eller Sverigedemokraterna som valde att rösta på henne, snarare än Alliansens kandidat, är svårt att veta.

Val 2018 – #dinröst

– Jag är väldigt glad och stolt över förtroendet att få vara enkammarriksdagens nionde talman. Jag kommer att anstränga mig till det yttersta för att vara hela riksdagens talman även om jag i dag inte fick alla röster, säger riksdagens nyvalde talman Andreas Norlén (M) på en presskonferens.

Tuff tid väntar

Att Alliansen gick fram med en egen talmanskandidat utan att först rådgöra med motsatta blocket är ett avsteg från tidigare praxis att släppa fram en kandidat från det största partiet  i det block som bildar regering. Resultatet i riksdagsvalet har skapat ett oklart parlamentariskt läge där ingen av sidorna erkänner motparten som legitim regeringsbildare och därför väntar nu en svår tid för Andreas Norlén (M).

– Det politiska och parlamentariska läget ställer oss alla inför delvis nya utmaningar. Det är lätt att vi då fokuserar enbart på de motsättningar som präglar nyhetssidorna här och nu men jag tror att det kan vara klokt att ta ett steg tillbaka och försöka dra ut de långa linjerna, säger Andreas Norlén (M).

Under tisdagen kommer den obligatoriska statsministeromröstningen att ske. Enligt SVT:s politikkommentator Mats Knutson kommer Stefan Löfven (S) att lämna, antingen frivilligt eller genom omröstningen.

Därefter är det dags att inleda arbetet med att ta fram en ny statsminister. När talmannen presenterar sitt förslag till statsminister ska han samtidigt uppge vilka partier som ska ingå i regeringen. Om mer än hälften av riksdagens ledamöter röstar mot förslaget går det inte igenom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet