Aniellas vaccin dröjer trots att hon tillhör riskgrupp

Uppdaterad
Publicerad

Aniella Beaulier är 29 år och har kämpat med sin vikt sedan tonåren. I dag ligger hennes BMI, alltså vikt i förhållande till längd, precis under 40, det vill säga strax under gränsen för extrem fetma. Det innebär att hon inte kommer att få vaccin än på länge.

Hon kan heller inte få förebyggande sjukpenning. Ändå är Aniellas risk att drabbas av svår corona och död minst lika stor som andra med till exempel cancer, diabetes typ 2 eller svår njursjukdom.

– Vi får skylla oss själva känns det som, säger hon. Det finns ett sådant stigma kring vikten trots att fetma faktiskt är en sjukdom.

Allt fler studier slår nu fast att risken för mycket svår covid-19 ökar snabbt i relation till ökad vikt. Aniella löper en fyra till sex gånger så stor risk att bli inlagd med corona än en normalviktig person visar flera studier.

Gått ner i vikt – då dröjer vaccinet

Aniella Beaulier har sökt hjälp upprepade gånger för sin vikt. Idag går hon hos en specialistläkare och har lyckat gå ner lite, vilket innebär att hon nu ligger precis under BMI 40. Men att hon har gått ner i vikt innebär också att hon inte får vaccin förrän någon gång senare i sommar. Folkhälsomyndigheten har nämligen satt BMI 40 som gräns för att få ingå i fas 3 för vaccination.

Aniella arbetar inom kriminalvården och kan inte jobba hemifrån. Hon får heller inte förebyggande sjukpenning, vilket andra riskgrupper kan få. Gränsen går även där vid BMI 40.

– Jag tycker att alla människor ska ha samma rättigheter, oavsett vikt och utseende. Jag blir så upprörd över att jag och andra överviktiga särbehandlas på det här sättet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.