Trots att man uppskattar att över en miljon av Sveriges befolkning i dag lider av fetma, alltså en kroppsvikt som är ohälsosamt hög, finns diagnosen fetma sälla i patientjournalerna. Foto: TT

Statistisk över fetma saknas – prioriteras därför inte i vaccinkön

Uppdaterad
Publicerad

I en nyligen publicerad rapport slår Socialstyrelsen fast att övervikt och fetma är en av de största riskfaktorerna för allvarlig covid-19.

Men eftersom sjukvården oftast inte journalför fetma finns inget underlag för myndigheterna att ändra regler för förebyggande sjukpenning eller vaccin.

Socialstyrelsen har uppdraget se över vilka grupper som löper störst risk att drabbas av allvarlig sjukdom vid covid-19. I den senaste rapporten som publicerades för ett par veckor sedan, hänvisar Socialstyrelsen bland annat till studier som visar att ett BMI, body mass index, på mellan 30 och 39 fyrdubblar risken för att bli allvarligt sjuk och behöva vård för corona. Vid BMI över 40 sexdubblas den risken.

Över en miljon med fetma i Sverige

I dag kan den som har ett BMI över 40 få förebyggande sjukpenning och även vaccin i priogrupp 3, men studierna visar alltså att riskerna för svår sjukdom ökar långt innan BMI 40, redan vid BMI 30. Men trots att man uppskattar att över en miljon av Sveriges befolkning i dag lider av fetma, alltså en kroppsvikt som är ohälsosamt hög, finns diagnosen fetma sälla i patientjournalerna. Skälet är att de flesta överviktiga söker vård för något annat, som till exempel ryggont eller diabetes, som kan vara orsakat av fetman.

Socialstyrelsen som har uppdraget att även bedöma storleken på varje riskgrupp, skriver i sin rapport att journalföring om fetma saknas. Därför kan de inte ändra några rekommendationer kring den gruppen: ”Det innebär att uppgifterna i patientregistret för närvarande inte är användbara för analys av risker med fetma i sjukvården.”

”Moment 22”

– Det är så upprörande. Det här är ju moment 22! Man inser alltså att vetenskapen är tydlig; fetma är en mycket stor riskfaktor för covid-19. Samtidigt säger man att man inte kan agera utifrån detta och se till att den här gruppen får sjukpenning och vaccin eftersom sjukvården inte ställer diagnosen fetma på det sättet, säger Joanna Uddén, överläkare och fetmaforskare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.