Läkaren och fetmaforskaren Joanna Uddén: ”Chockad över att myndigheterna inte agerar”

Uppdaterad
Publicerad

Överviktiga måste prioriteras och få gå före i vaccinkön. Det kräver överläkaren och forskaren Joanna Udden, som säger att hon är chockad över att Folkhälsomyndigheten fortfarande inte tar hänsyn till vetenskapen som allt tydligare visar på mångdubbelt större risker för överviktiga.

Ända sedan början av pandemin har det stått klart att många som hamnar på intensiven med svår corona, samt många som avlider, är överviktiga eller feta. Därefter har studie efter studie visat detta samband.

I en ny genomgång av 6,9 miljoner britter visar forskare att riskerna för svår covid-19 ökar redan från BMI över 23 (BMI är kroppsvikt i förhållande till längd. BMI 19-24 är normal kroppsvikt). Ju högre BMI desto större risk. Denna och andra studier visar även att riskerna med högt BMI är störst i den yngre delen av befolkningen.

Fetma sällan en diagnos

– Fetma är en sjukdom, men ändå tycks stigmat kring kroppsvikt leda till att den här gruppen inte prioriteras, säger Joanna Uddén.

Enligt Folkhälsomyndigheten kan den som har BMI över 40, extrem fetma, inkluderas i fas 3 i vaccineringen. Men trots det har få överviktiga lyckats få vaccin. Skälet är att många med fetma inte har diagnosen inskriven i sina journaler.

– De flesta med fetma söker vård för något annat än vikten. Det kan handla om ont i ryggen, diabetes eller något annat som är kopplat till vikten men som aldrig journalförs som fetma, säger överläkaren Joanna Uddén.

”Skyll-dig-själv-attityd”

– Dessutom är det nu uppenbart att risken för svår covid börjar långt under BMI 40. Så prioriteringsordningen för vaccin måste ändras, kräver Joanna Uddén, som upprepade gånger kontaktat Folkhälsomyndigheten.

– Men de har inte ens svarat på mina och andra fetmaforskares uppmaningar, säger hon. Det i sig visar nog hur man ser på den här gruppen. Att det fortfarande finns en ”skyll-dig-själv-attityd” trots att WHO slog fast att fetma är en sjukdom redan för 25 år sen.

SVT Nyheter har sökt Folkhälsomyndighetens Anders Tegnell, som i skrift meddelar att man nu börjar vaccinera grupp 4 strax där alla ingår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.