I en kritisk rapport konstaterar Rikrevisionen bland annat att ett stort antal elever undantogs från att delta i Pisa som genomfördes 2018 och att det delvis gjordes på felaktiga grunder – samt att regeringen inte vidtagit tillräckliga åtgärder för att utreda de tveksamheter som framkommit.
Det har fått både Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna att kräva att utbildningsminister Anna Ekström omgående kommer till utbildningsutskottet för att svara på frågor.
”Måste sätta frågetecken”
Anna Ekström vidhöll på en presskonferens under gårdagen att hon upprepade gånger varit i kontakt med Skolverket när det kom till frågan om elevexkludering, för att försäkra sig om att allt gått rätt till.
Men efter att ha tagit del av rapporten har även hon ställt sig frågan om det går att lita på Pisaresultatet.
– Min bedömning så här långt, det är att resultaten står sig när det gäller elever med svensk bakgrund, säger Ekström i Morgonstudion och fortsätter:
– Men med de brister för exkluderingen som redovisas i Riksrevisionens rapport så är det uppenbart för mig att man måste sätta ett frågetecken, och särskilt när det gäller utrikesfödda elevers resultat, och luta sig tyngre mot andra internationella undersökningar, som alltså visar en tydligt uppåtgående trend.
Skolverkets chef självkritisk
Skolverket, som är ansvarigt för Pisa i Sverige, har hävdat att allt gjorts rätt, och under OECD:s överinseende. Men under gårdagen sa generaldirektör Peter Fredriksson till SVT Nyheter att myndigheten borde ha gjort mer för att säkerställa att rätt antal elever blev exkluderade från mätningen.
– Vi har fått en läxa och den kommer vi att göra nästa gång det är dags för Pisastudier.
Och enligt Ekström måste arbetet ute på skolorna ”skötas ordentligare” nästa gång.
– Skolverket kommer snart att få ett uppdrag från regeringen om att verkligen göra stora ansträngningar för att verkligen höja deltagandet i nästa Pisaundersökning, säger hon.