I en ny rapport konstaterar Riksrevisionen att nekande av sjuk- och aktivitetsersättning leder till sämre ekonomi och hälsa för individer. Därför vill myndigheten lätta på reglerna så att fler beviljas ersättning.
Socialminister Annika Strandhäll stämmer in i Riksrevisionens bedömning – att allt för få får ersättning.
– Vi har under en tid sett att vi har bekymmer med sjukersättningen, vi har en väldigt låg andel som beviljas ersättning i dag, säger hon.
Ser över reglerna
I slutet av förra året inledde regeringen en översyn av reglerna som väntas vara klar i slutet av sommaren. Enligt Annika Strandhäll kommer Riksrevisionens rapport att vara en del av underlaget i översynen, men hon vill inte gå närmare in på hur arbetet fortskrider.
– Vi har det tuffaste regelverket i hela OECD med möjligheten till sjukersättning. Vi ser hur det speglar sig i de extremt låga beviljandenivåerna.
Varför har ni inte gjort den här översynen tidigare?
– Vi hade en prognos från Försäkringskassan 2016 som pekade på ett prognostiserande av 18 000 per år, det är mer av normalnivåer. Sedan har vi under 2017, främst, uppmärksammats på att vi har väldigt låga nivåer när det gäller beviljande av sjukersättning. Då är det naturligtvis angeläget.
Försäkringskassan håller med
Även Försäkringskassan instämmer i Riksrevisionens bedömning.
”Riksrevisionens rapport visar, precis som vi på Försäkringskassan i ett eget förslag från november förra året påpekade, att det finns anledning att ser över regelverket för sjukersättningen”, säger Cecilia Udin, nationell samordnare på Försäkringskassan, i en skriftlig kommentar till SVT Nyheter.