På Skyttis Idrottsplats i Örnsköldsvik och många andra håll i landet har en stor vaccinationsapparat byggts upp – nu väntar regionerna på besked om hur det ska gå till när en eventuell tredje dos ska ges. Foto: Erik Mårtensson/TT

Ännu oklart när en tredje vaccindos kan börja ges

Publicerad

Det är fortfarande oklart när och till vem en eventuell tredje vaccindos ska ges i Sverige. Flera regioner är redo att sätta i gång – men väntar ännu på besked från Folkhälsomyndigheten.

– Andra länder går nu före och inför en tredje dos. Vi efterlyser att Sverige jobbar långsiktigt och presenterar en plan, säger Anna Starbrink (L), regionråd i Stockholm.

Israel blev i juli först i världen med att erbjuda en tredje vaccindos mot covid-19, och i USA planeras en tredje dos från mitten av september – inledningsvis till personer på äldreboenden och till sjukvårdspersonal, rapporterar New York Times.

I Sverige har nu över 60 procent av den vuxna befolkningen fått två doser, men det är fortfarande oklart när och för vilka det är dags för dos tre. Folkhälsomyndigheten meddelade den 3 augusti att det kan bli aktuellt i höst för personer i riskgrupp, och att de flesta vuxna troligtvis kommer erbjudas en tredje dos under 2022.

Som SVT tidigare har rapporterat står många regioner redo att börja ge tredje dosen, men väntar på besked om bland annat tidsplan, finansiering och prioriteringsordning.

Avveckla eller fortsätta

Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm vill att Folkhälsomyndigheten nu presenterar en plan.

– Vi har kommit långt med dos ett och två, nu står vi inför att antingen börja avveckla vaccinationsapparaten eller fortsätta med dos tre, vi behöver besked om hur vi ska göra och få veta att vi får pengar till att genomföra en tredje omgång, säger Anna Starbrink.

Emma Spak, chef för sektionen för hälso- och sjukvård på SKR. Foto: TT

Även flera andra regioner, bland annat Östergötland, uppger att de är redo och inväntar besked. Organisationen Sveriges kommuner och regioner (SKR) vill se klargörande beslut från Folkhälsomyndigheten för att regionerna ska kunna fortsätta planeringen.

– Om det blir omfattande vaccinationer under hösten behöver regionerna få veta det så snart som möjligt, säger Emma Spak, chef för sektionen för hälso- och sjukvård på SKR.

– Ju tidigare regionerna får besked desto snabbare kan man ha en organisation för det på plats. Det är först när regionerna har fått en konkret rekommendation från Folkhälsomyndigheten och vet vem som ska ha en tredje dos som de kan få till en planering för det.

”God effekt av andra dosen”

Folkhälsomyndigheten kan i nuläget inte svara på frågor om hur planen för tredje dosen ser ut. Myndighetens avdelningschef Karin Tegmark Wisell sade på tisdagen till TV4 Nyheterna att det är troligt att en tredje dos kommer att behövas, men gav inget besked om när.

– Vi ser att det fortfarande är en väldigt god effekt av den andra dosen och i vaccinationsuppföljningarna ser man ingen minskad effekt av den andra dosen, sade hon till TV4.

Vaccinering i fyra steg

Arbetet med vaccination mot covid-19 i Sverige görs i fyra olika steg. Det första steget är den pågående massvaccinationen av den vuxna befolkningen och 16-17-åringar.

Steg två är att få grupper med låg vaccinationsgrad att vaccinera sig samt att eventuellt erbjuda en tredje påfyllnadsdos för riskgrupper.

Steg tre att eventuellt ge en större del av befolkningen en tredje dos.

I steg fyra handlar det om ett mer långsiktigt vaccinationsprogram och strategin för det kommer enligt Folkhälsomyndigheten att tas fram under hösten.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Länder trotsar WHO:s uppmaning

En rad länder har redan beslutat att ge en tredje dos eller planerar för att göra det – trots att Världshälsoorganisationen, WHO, har uppmanat rika länder att pausa så kallade ”booster”-doser för att få till en mer jämn fördelning av vaccin i världen.

USA, Italien, Frankrike Tyskland, Israel och Ecuador är exempel på länder som antingen påbörjat eller annonserat planer på vaccinering med en tredje dos.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.