Det är upp till arbetsgivarna att avgöra när det går att jobba hemifrån. Många företag var snabba med att ställa om men det finns de som inte låter sina anställda jobba hemifrån, trots att de själva vill och kan göra arbetet på distans.
– Vår rådgivning får nästan dagligen samtal och mejl från medlemmar som vill arbeta hemifrån men inte får. Arbetsgivarnas argument är alltifrån att tekniska lösningar saknas för hemmaarbete till att det är solidariskt att befinna sig på arbetsplatsen då andra yrkesgrupper måste vara där, säger Maria Martinsson, pressekreterare på Vision.
Inga sanktioner
Även fackförbunden Akavia och Unionen känner igen den bilden.
– Många som kontaktar oss är oroliga för att vara på jobbet men ofta nämns också riskerna med att ta sig till och från jobbet, säger Elisabet Ohlsson, förbundsjurist på Unionen.
Det finns inga sanktioner för arbetsgivarna som inte följer rekommendationen och Akavia föreslår att Arbetsmiljöverket ska få i uppdrag följa upp hemarbete.
– De har fått uppdrag att sprida information om riskerna med hemarbete men vi vill komplettera det med att de ska ge stöd och råd och också följa upp efterlevnaden, säger Lee Wermelin, ordförande Akavia.
Ministern: ”Jag är förvånad”
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark tycker att det är allvarligt att arbetsgivare struntar i rekommendationen om hemarbete
– Jag är förvånad att vissa vaknat så sent och jag hoppas att det nu är en väckarklocka. Vi har vidtagit kraftfulla åtgärder från regeringens sida. Vi alla måste hjälpas åt och här har alla arbetsgivare ett ansvar att bidra till att deras anställda har så få fysiska kontakter som möjligt, säger hon.
Men i nuläget är det inte aktuellt att börja med tillsyn på arbetsplatser, enligt ministern.
– Vår modell fungerar bra men jag utesluter inte att det kan komma andra förändringar.