SAS uppger att man jobbar hårt med arbetsmiljöåtgärder – ”genomförs med entusiasm och fokus” Foto: Johan Nilsson, Naina Helén Jåma, TT

Arbetsmiljöverkets SAS-rapport: Ni saknar kompetens och måste ta in extern hjälp

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsmiljöverket har länge haft skarpa synpunkter på hur SAS sköter arbetsmiljön. Nu kräver myndigheten att bolaget tar hjälp av externa resurser för att komma till rätta med sina arbetsmiljöproblem.

– Det är ett arbete vi genomför med både entusiasm och fokus, svarar SAS.

SVT har avslöjat hur SAS sparkat en kabinanställd efter att han följt bolagets egna säkerhetsrutiner. SAS förnekar att det finns någon koppling men enligt flera källor finns det också andra, liknande fall – och SAS interna kultur har av kritiska medarbetare beskrivits som ”management by fear”.

I december 2017 genomförde Arbetsmiljöverket en inspektion på SAS. Bristerna i bolagets arbetsmiljöarbete var flera.

SAS och säkerheten

SAS hade i september 2019 – nära två år senare – fortfarande inte åtgärdat problemen. Nu har myndigheten utfärdat ett föreläggande om vite om SAS inte kommer till rätta med sina brister.

– Det är väldigt, väldigt lång tid. Men det är svårt för mig att säga något mer om det. Vi vill att det ska bli bra, säger Kerstin Waldenström, ansvarig inspektör på Arbetsmiljöverket.

Ett föreläggande om vite är en ovanlig åtgärd och tänkt att pressa arbetsgivare som av någon anledning inte kommer till rätta med de brister som upptäckts. Om SAS missar även nästa deadline kan det bli aktuellt att faktiskt utdöma vitet, som är ett slags straffavgift.

”Entusiasm och fokus”

Av Arbetsmiljöverkets rapport, skriven i september i år, framgår att organisationens brister är allvarliga:

”Vi har inte kunnat se att ni har en systematik som resulterar i att vi som tillsynsmyndighet, era skyddsombud, piloter samt andra berörda i er organisation kan följa den logik som bör finnas mellan riskidentifiering, dokumentation, analys av nödvändiga motverkande åtgärder.”

Kan man inte förvänta sig att SAS ska kunna ha en systematik och logik i sitt arbetsmiljöarbete?

– Ja, det kan man tycka. Man får inte riktigt till det, säger Kerstin Waldenström.

Myndigheten skriver också att SAS ”inte har tillräcklig kompetens i dagsläget att åtgärda ovanstående brister och behöver anlita en externresurs”.

Ni har också krav på att SAS ska ta till extern hjälp med de här frågorna. Vad innebär det?

– Utifrån det vi har sett fram till nu bedömer vi att de behöver sakkunnig resurs utifrån för att få till sitt systematiska arbetsmiljöarbete.

SAS flygchef Rolf Bakken Foto: SVT

Från SAS intygar man att man jobbar hårt för att få åtgärderna på plats.

– Det är ett arbete vi genomför med både entusiasm och fokus, säger SAS flygchef Rolf Bakken till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SAS och säkerheten

Mer i ämnet