Åsa Regnér. Foto: TT

Åsa Regnér: ”Viktigt att män visar solidaritet”

Uppdaterad
Publicerad

Jämställdhetsministern Åsa Regnér (S) tycker att kampanjen #MeToo i sociala medier, där kvinnor vittnar om att de utsatts för sexuella övergrepp och trakasserier, är bra. Nu tycker hon att fler män bör visa sitt stöd och berättar om när hon själv drabbades.

– Man ska inte lämna kvinnor att fixa detta själva, säger hon.

Kvinnorna som vågar träda fram och berätta om sina erfarenheter under hashtaggen #MeToo i sociala medier är modiga, tycker Regnér.

– Det här visar på att det här inte är privata frågor för enskilda kvinnor, utan det här är ett samhällsproblem, säger hon i en intervju med SVT Nyheter.

Kampanjen #MeToo

Har själv utsatts

Åsa Regnér berättar om en egen obehaglig erfarenhet. När hon var i 30-årsåldern blottade sig en man för henne på en tågstation och hon kände att omgivningen bagatelliserade händelsen.

– När jag berättade för omgivningen sa de att man inte ska bry sig om en förvirrad man, säger Regnér.

I efterhand har hon sett forskning som visar på att blottare har större benägenhet att senare använda våld, vilket gör det viktigt att upptäcka dessa personer så snabbt som möjligt.

– När man möter en kvinna som har utsatts för det här ska man inte förminska det utan ta det på allvar.

Tycker att män bör engagera sig

Ministern tycker även att arbetsplatsen har ett ansvar att göra något åt saken om någon larmar om att de utsatts för sexuella trakasserier eller övergrepp. Om man ser en kollega som drabbas ska man gå till chefen, säger Regnér.

Hon tycker även att fler män bör engagera sig i frågan, genom att ta del i debatten och gå med i en organisation. Eller prata om problemet öppet på föräldramöten eller på arbetsplatsen.

– Jag längtar efter att se män som visar sin solidaritet och män som tar avstånd från detta. Inte för att män som grupp är skyldiga, men för att kvinnor står för nästan all kamp för jämställdhet. Män måste stå på kvinnornas sida.

Har gett polisen ett uppdrag

Vad gör regeringen för att ta itu med problemet?

Vi har presenterat en strategi på en miljard för att motverka våld mot kvinnor. Vi har gett uppdrag till myndigheter, rättsväsendet och polisen för att arbeta med detta. Tyngdpunkten ligger på att förebygga våldet genom att göra det tydligt för barn och unga att det här är en viktigt samhällsfråga.

Åsa Regnér tycker att det är viktigt att polisanmäla om man själv har drabbats.

– Jag utgår från att polisen gör allt de kan. De har redan instruktioner att prioritera sexuella övergrepp och det förväntar jag mig att de gör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet