Ibland flyttas barnen till andra baracker eller tillfälliga lokaler eftersom kommunerna har tagits på sängen av tolkningen av en ny lag. Inom de närmaste åren kommer rader av kommuner att ställas inför samma problem.
I går kunde SVT Nyheter berätta att tio av de 15 största kommunerna i landet satsat stort på förskolebaracker. Över en tredjedel av de förskolor som startats på 2000-talet är en barack.
Orsaken är att förskolebaracker går snabbare att bygga. De kan till exempel ställas på parkeringsplatser eller i parker.
Men vad många kommuner nog inte räknat med är att baracker med ett sådant här tillfälligt bygglov förbjuds att stå i mer än tio år, enligt den nya plan- och bygglagen. Tidigare har man kunnat få dispens, och många baracker har stått kvar i år efter år.
Äldre än lagen tillåter
De här tillfälliga lösningarna skapar en osäkerhet hos föräldrar SVT pratat med runt om i landet.
– Man har väntat på besked om det ska byggas när det ska byggas, om det ska flyttas. Och det har ju varit lite till och från, från Norrköpings kommun, säger förälder Carin Sahlberg som har flyttat sitt barn ur en barackförskola i Norrköping.
– Min son ska ju gå här ett tag till, så det känns ju inte så bra, säger Kicki Pettersson, förälder i Uppsala som har sitt barn i en barack som måste monteras ner snart.
SVT:s granskning visar att i flera kommuner är barackerna redan äldre än lagen tillåter, och var femte barack i dessa städer måste tas bort inom två år.
I Örebro vill man inte det, säger vd:n Göran Lunander på Örebro fastighetsföretag Futurum:
– Alternativet att säga upp en verksamhet på en förskola där ett tillfälligt bygglov är äldre än tio år är att barnen inte har någonstans att vara. Det vi har valt är att ändå försöka pröva frågan rent myndighetsmässigt. Kan vi ha förskolan kvar till dess att vi har ersatt den med en permanent byggnad?