Trots att Astra Zeneca inledningsvis inte kommer att kunna leverera det antal som ursprungligen utlovades till EU-länderna så ser Richard Bergström ljust på framtiden.
Vid ett möte på måndag hoppas han få svar på om företaget även kan leverera vaccin från andra anläggningar än den som drabbats av problem i Belgien.
– Frågan är om vi kan få vaccin från anläggningar i Storbritannien och USA. Det har de inte svarat på än, vi får se, säger Richard Bergström.
– Det råder ingen tvekan om att vi får det som vi beställt, frågan är när. Sverige får 7,5 miljoner doser och enligt kontraktet ska allt vara levererat till slutet på juni. I värsta fall kommer detta skjutas till tredje kvartalet. Men jag är hoppfull inför att vi med hjälp av anläggningarna i Storbritannien och USA kommer kunna hämta igen tappet.
”Rekommendationerna säkert kortvariga”
Trots att EU:s läkemedelsmyndighet (EMA) godkänt Astra Zenecas vaccin så kvarstår frågetecknen kring dess effektivitet bland personer över 65 år, något som påpekats av både Frankrike och Tyskland som anser att för lite är känt om vaccinet i nuläget.
Redan i nästa vecka väntas Folkhälsomyndigheten komma med sina rekommendationer kring vaccinet, trots det bristfälliga underlaget. Men enligt Richard Bergström kan beskeden snabbt ändras.
– Om bara några månader kommer en stor amerikansk studie på Astra Zenecas vaccin som har många äldre personer med, säger han.
– Då får vi svar på frågan om vad skyddseffekten är och kan räta ut det frågetecknet. Folkhälsomyndigheten har sagt att de ska komma med rekommendationer på måndag – de blir säkert kortvariga.