Ministern: Tidigarelagd deadline för polisens utredare

Uppdaterad
Publicerad

Utredningen som rikspolischefen beställt om händelserna i den högsta polisledningen skyndas på – utredningstiden kortas och deadline flyttas från sista april till sista februari.

Regeringen ska också tillfälligt förstärka polisens arbete med veckovisa avstämningar med fokus på polisens kärnuppdrag.

Det meddelar justitieminister Gunnar Strömmer (M) vid en pressträff.

– Varje dag som en ledande befattningshavare inom polisen får ägna sig åt andra uppgifter än bekämpa brottsligheten och säkerställa rättstryggheten är en förlorad dag. Det är därför helt avgörande att polisen går till botten med vad som hänt och om alla regler och rutiner följts.

SVT Nyheter granskar

Polisen har tidigarelagt slutdatum för sin egen utredning, meddelar Strömmer. Han upprepar att han har förtroende för rikspolischefen, som han haft möte med på måndagmorgonen.

– Vi är överens om att det av flera skäl är olyckligt om utredningen drar ut på tiden i onödan. Jag välkomnar att rikspolischefen i morse informerade om ett nytt och tidigare slutdatum, det är sista februari som gäller.

Avstämningar med statssekreterare

– Det är en rad händelser som varit föremål för diskussion. Det finns ett intresse för många att frågetecknen blir uträtade så fort det går. Naturligtvis med den viktiga brasklappen att det måste ske på ett grundligt sätt.

Utredaren Runar Viksten säger till SVT att han nu kommer att få arbeta snabbare, men att han räknar med att klara uppdraget med den tajtare tidsplanen. I förra veckan uppgav han att han kommer att avgränsa sin undersökning och inte ge sig in på de omständigheter som granskas av åklagare avseende ett möjligt tjänstefel när Linda Staaf rekryterades som underrättelsechef.

Gunnar Strömmer meddelade också att hans samordnande statssekreterare fått i uppdrag att stödja polisen vid veckovisa avstämningar med fokus på polisens kärnuppdrag. Strömmer förnekar att det skulle vara en överrock.

– Vi har en löpande myndighetsdialog. Regeringen gör vad vi kan för att säkerställa att den här typen av omständigheter inte påverkar polisens arbete vad gäller fokus på kärnan i uppdraget. Att vi har en intensivare uppföljning under den här tiden är ett naturligt steg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet