Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när teamet från DR åker ut till det ryska forskningsfartyget – och möts av beväpnad personal ombord. Foto: Morten Krüger/DR

Här möts tv-teamet av maskerad man med automatvapen

Uppdaterad
Publicerad

Med släckt transponder färdas det ryska forskningsfartyget ”Admiral Vladimirsky” genom svenska sjöövningsområden. När tv-teamet närmar sig fartyget mellan Sverige och Danmark möts man av maskerade män med automatvapen.

Uppdrag granskning och SVT Nyheter kan nu avslöja Rysslands hemliga operationer i nordiska vatten.

Genom ett ryskt militärprogram kartläggs i hemlighet kritisk infrastruktur som undervattenskablar och vindkraftsparker i Norden.

– Självklart är det ett allvarligt hot eftersom det innebär att man har en vilja att förbereda något. Säkerhetspolisen och Militära underrättelsetjänsten har under ett antal år pekat på Rysslands aggressiva beteende i Östersjön. Det måste man ta på största allvar, säger Björn Palmertz, tf chef vid Centrum för cybersäkerhet, RISE.

Rysslands skuggkrig

Se hela serien: ”Skuggkriget”

I den undersökande dokumentärserien ”Skuggkriget” kan SVT, NRK, DR och Yle avslöja Rysslands underrättelseoperationer i Norden.

50 utpekade spionfartyg

Med hjälp av dataanalyser, avlyssnad radiokommunikation och underrättelsekällor har 50 misstänkta ryska spionfartyg som rört sig i nordiska vatten identifierats.

Ett av dem är marinfartyget ”Admiral Vladimirsky” – som officiellt används för forskningsexpeditioner, men som enligt underrättelsekällor även används för spionage på undervattensinfrastruktur.

När det danska tv-teamet närmar sig fartyget på havet mellan Sverige och Danmark kliver flera maskerade män ut på däck. En av dem är uniformerad, iförd vad som ser ut att vara en skottsäker väst och beväpnad med ett ryskt automatvapen.

Åkte mellan Gotland och Öland

Radiokommunikationen avslöjar att ”Admiral Vladimirsky” i början av november förra året lämnade hamnen i Sankt Petersburg. Men i stället för att färdas längs den vanliga farleden öster om Gotland valde fartyget att köra mellan Gotland och Öland genom minst två av Försvarsmaktens sjöövningsområden.

Under en månads tid färdades fartyget genom Östersjön, Stora Bält, Kattegatt och Nordsjön med avstängd AIS-sändare i syfte att hålla sig dold för omvärlden. Längs rutten finns både nuvarande och planerade vindkraftsparker – där fartyget hade ett uppseendeväckande rörelsemönster.

”Ryskt spionfartyg”

Belgiska myndigheter meddelade senare att de upptäckt ett ryskt fartyg som i mitten av november misstänktes kartlägga känslig infrastruktur. ”Ryskt spionfartyg utanför vår kust i november”, skrev regeringen i ett pressmeddelande. Enligt belgiska medier handlade det om ”Admiral Vladimirsky”, vilket även bekräftas av en underrättelsekälla.

Svenska marinens pressofficer Jimmie Adamsson säger att de har god koll på fartyget.

– Enligt vår uppfattning är det ett statsfartyg, det vill säga att det ägs av den ryska staten och är att beteckna som ett militärt fartyg. Vi följer den här typen av fartyg för att se vad de håller på med och visa svensk marin närvaro.

Vet du mer om Rysslands operationer i Sverige? Tipsa SVT:s granskande reportrar här.

Fakta: Dokumentärserien ”Skuggkriget”

SVT:s Uppdrag granskning och grävredaktionerna på public service-bolagen DR, NRK och Yle har det senaste året gjort en omfattande granskning av ryska underrättelseaktiviteter mot Norden. 

Redaktionerna har kartlagt ryska fartyg, spaningsarbete och källrekrytering. Delar av granskningen har gjorts i samarbete med grävredaktionen Dossier center.  

Resultatet är den tre timmar långa dokumentärserien “Skuggkriget”. Seriens första del har nordisk premiär i SVT Play onsdag 19 april. Del 2 släpps 26 april och del 3 den 3maj. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rysslands skuggkrig

Mer i ämnet