Utbildningsminister Jan Björklund i SVT:s Aktuellt. Foto: SVT

Björklund: Hårdare krav för att få driva friskola

Uppdaterad
Publicerad

Efter JB-koncernens konkurs vill nu utbildningsminister Jan Björklund (FP) genomföra två lagändringar som ska skydda eleverna mot oseriösa ägare.

– Det här ett exempel på hur det inte ska få gå till, säger Jan Björklund i SVT Aktuellts studio om JB-koncernens konkurs.

I går kunde SVT avslöja att en miljard kronor fattas i JB-koncernens konkurs. Skoljätten ägdes och drevs av riskkapitalbolaget Axcel.

SVT granskar friskolor

Många riskkapitalbolag har en affärsidé som inte passar skolverksamhet, säger Björklund.

– De flesta är olämpliga som ägare. Många har en affärsidé som går ut på att under en kort tid äga en verksamhet för att sedan sälja för vinst. Men en skola är ingen ”drive-through-verksamhet”, säger han.

Långsiktighet hos ägarna ska prövas

Därför planerar Björklund nu att lägga fram två förslag på två lagändringar som ska garantera att skolorna får seriösa ägare.

– När man prövar tillstånd till en ägare så är det inte bara kompetens på lärare och rektorer som ska prövas utan också seriositet och långsiktighet hos ägarna.

Vill införa en ”utbildningsgaranti”

Den andra stora ändringen är vad Björklund kallar en ”utbildningsgaranti”.

– Det betyder att en elev som påbörjat en viss gymnasieutbildning ska ha rätt att gå färdigt den, även om skolan man går på läggs ner.

Han konstaterar att även kommunala skolor kommer att behöva läggas ner när ungdomskullarna sjunker, men lagförändringen ska garantera att alla elever får gå färdigt den utbildningsinriktning man har valt.

1.000 JB-elever tvingas hitta ny skola

Axcel och konkursförvaltaren lyckades sälja många av skolorna till andra ägare, men trots det stängde vart tredje John Bauergymnasium för gott vid skolavslutningen. Av JB-koncernens 9.000 elever är det 1.000 som tvingas hitta ny skola för att kunna slutföra sin gymnasieutbildning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar friskolor

Mer i ämnet