Liberalernas partiledare var först ut att hålla presskonferens i Almedalen. Foto: TT

Björklund svar på brexit: Mer EU, inte mindre

Uppdaterad
Publicerad

Om inte Sverige tar steget och fördjupar samarbetet med EU är risken att vårt inflytande i Europa minskar avsevärt, menar Liberalernas partiledare Jan Björklund. Partiet presenterar därför åtta förslag för att stärka Sveriges framtid i unionen.

– De stora problemen som alla era nyhetssändningar domineras av varje kväll, det är sådana vi bara kan lösa gemensamt i Europa, vi löser det inte med mindre samarbete, sa Liberalernas partiledare Jan Björklund när han talade till en samlad journalistkår i Almedalen på söndagen.

Björklund är den första av de åtta partiledarna att hålla presskonferens under politikerveckan i Visby. Han började med att berätta att han skrivit om hela talet, efter att Storbritannien i förra veckan röstat fram beslutet att lämna EU.

Almedalen 2016

Talet, sa han, skulle inte längre handla om inrikespolitiska frågor – utan om vår framtid i det europeiska samarbetet.

”EU ett centralt instrument”

Björklund sa att han tror att den kritiken mot EU som man kan se i den brittiska folkomröstningen består av två delar: En del är kritiska mot att EU bestämmer för mycket, andra är kritiska mot att EU levererar för lite resultat.

Detta, menar Björklund, beror till stor del på att unionen haft för lite beslutsberedskap att möta de stora problemen i Europa: terrorismen, massarbetslöshet och Rysslands president Vladimir Putin.

Men lösningen, var det tydliga budskapet, är inte att ha mindre EU. Istället behöver Sverige fördjupa samarbetet.

– Sverige har hängt på Storbritannien lite grann, men när de försvinner är vi ganska få som vill vara med till hälften – och då är risken att Sveriges inflytande och tyngd reduceras högst avsevärt i EU.

Åtta förslag

Liberalerna presenterade åtta förslag för Sveriges framtid i EU. Några av förslagen är nya, ett par har presenterats tidigare.

I korthet handlar det om att Sverige går med i EU:s finanspakt och bankunion och att EU möter klimatkrisen med en europeisk koldioxidskatt. Partiet vill också se ett europeiskt FBI och att man står upp gemensamt mot Ryssland.

– EU är ett centralt instrument för att förhindra och förebygga nästa finanskris, för att möta klimatutmaningen, terrorism, migrationen och Putin.

Förvånade

Björklunds presskonferens, och fokuset på EU, förvånar politiska journalisten och statsvetaren Cecilia Garme som trodde att partiledaren skulle komma med en spetsigare inrikespolitisk nyhet. Särskilt när det gäller skolan. 

– Han är ju först ut och vill spela statsmannarollen och tala om det internationella perspektivet. Det är förvisso så att Liberalerna har Europafrågorna som en stark fråga, men det är ju inte direkt något väljare tycker är jättespännande. 

Liberalernas åtta förslag i korthet

* Sverige bör gå med i finanspakten, med bland annat krav på lägre budgetunderskott för länder med större skulder.

* Sverige bör gå med i bankunionen, för gemensam tillsyn av de största bankerna. 

Lansera ett tjänsteinitiativ istället för socialt protokoll. Detta ”för att samla medlemsstater för att skapa en inre marknad”.

* Möta klimatkrisen med en europeisk koldioxidskatt. Liberalerna vill se en gemensam miniminivå inom EU för koldioxidbeskattning.

* Stärka medborgarnas grundläggande rättigheter. Liberalerna vill se effektiva verktyg för att motverka brott mot mänskliga rättigheter som begås av medlemsstater.

* Möta migrationskrisen. Gemensamma beslut om en jämnare fördelning av asylsökande måste respekteras, menar liberalerna.

* Stå upp mot Ryssland. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2016

Mer i ämnet