FHM: Var beredd att ställa in resan i jul

Uppdaterad
Publicerad

Antalet covidfall minskar globalt. Men i flera europeiska länder har den fått ny fart under de senaste veckorna. Bland annat Tyskland och Norge har rapporterat sina högsta siffror smittade hittills.

Den som planerat en utlandsresa till jul bör därför vara beredd på att ställa in, meddelar Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Precis som förra vintern ökar nu antalet covidfall i stora delar av Europa – inklusive Sverige som sett en liten ökning den senaste tiden när temperaturen sjunkit. Här står ovaccinerade för de flesta fallen – även om vaccinerade också smittas och behöver vård i en del fall, uppger Folkhälsomyndighetens enhetschef Sara Byfors.

Hon påminner dock om att risken att behöva intensivvård minskar väsentligt efter att man vaccinerat sig och uppmanar återigen de som inte tagit sprutorna mot viruset att göra det.

– Det är tydligt att vaccinen fungerar. Det är väsentligt lägre incidens bland vaccinerade jämfört med ovaccinerade. Även när vi tittar på ovaccinerade där vi inte har förändrat vår provtagningsindikation är läget ganska stabilt, säger hon.

Om smittan skenar

Om smittspridningen tar fart – så som den gjort i bland annat östra Europa och våra grannländer – kan det bli aktuellt med bredare testning igen, säger Byfors.

– Ser vi att smittspridningen ökar och att det blir ett problem och att vi får indikationer på att det ofta är vaccinerade med milda symptom i samhället, som inte jobbar inom vård och omsorg, som orsakar smittkedjor – då är vi så klart beredda att ändra den.

Den som planerat en utlandsresa till jul kan även behöva tänka om, varnar hon.

– Om man tittar runt om i Europa, och på den utveckling som har skett, så får man vara beredd att ändra sina planer. Och vara väldigt försiktig med att resa om man får symtom och vara beredd att ställa in då, oavsett hur utvecklingen är – just för att undvika att smittan sprids vidare.

Coronastatistik torsdag 11 november

2 nya dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats sedan i onsdags visar Folkhälsomyndighetens senaste statistik. Sammanlagt har 15 078 personer avlidit med smittan i Sverige.

Totalt uppgår antalet bekräftat smittade med covid-19 till 1 181 532. Det är en ökning med 1 014 fall sedan i onsdags.

Till den 11 november hade totalt 7 274 072 påbörjat sin vaccinering och fått minst en dos. 6 958 721 av dem har fått två doser och är färdigvaccinerade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.