Foto: SVT

Covid-pass ska göra det lättare att flyga

Uppdaterad
Publicerad

Den hårt pressade flygbranschen vill ta fram ett slags covidpass som ska visa att resenären inte är smittad av coronaviruset eller som bekräftar att personen har vaccinerats. Den internationella samarbetsorganisationen IATA uppger att de har en app redo i början av nästa år.

Samarbetsorganisationen IATA spår att flygbranschen i Europa totalt kommer förlora 27 miljarder dollar under 2020. Enligt deras prognos kommer antalet passagerare i Europa att minska med drygt 60 procent. Transportstyrelsen och IATA tror att flyget inte är tillbaka på 2019 års nivåer för än tidigast 2024.   

Men en möjlig lösning för att få människor att våga flyga är att införa så kallade covidpass. Det för att fler ska våga flyga, men framförallt för att flygbolagen vill att passagerare ska slippa karantän när de väl är framme vid resmålet. 

Coronapandemin

– Jag tror att det blir nödvändigt. Många människor kommer inte vilja flyga annars. Men det måste ordnas fram fort, för annars kommer inte volymen av passagerare igång. Och volymen betyder allt, säger flygjournalisten Jan Ohlsson. Flygbolag eftersträvar alltid en hög kabinfaktor, det vill säga att flygplanen ska vara så fullsatta som möjligt.  

Just nu utvecklar IATA en form av covidpass, en app där man kan ha alla friskhets- och vaccinintyg digitalt. De räknar med att den ska kunna börja användas i början av 2021. 

– Det är bättre alternativ än stängda gränser och lång karantän, säger Catrin Mattsson, vd på IATA i Sverige.

Flera fall av förfalskningar  

I dag kräver många länder att resenärer har ett nytaget så kallat PCR-test som visar att man inte har en pågående infektion av covid-19. Men det råder ingen standard och olika länder har olika krav på resenärerna. Dessutom finns det flera exempel på förfalskade friskhetsintyg som dykt upp, berättar flygjournalisten Jan Ohlsson.   

– För någon vecka sen dök det upp 200 resenärer på Moskvas flygplats som skulle flyga till Kina som alla hade samma typ av dokument om att de inte hade covid. Så ska det ju inte vara, säger Jan Ohlsson.

Se Ekonomibyråns avsnitt Final Call på SVT Play!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet