Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ny myndighet ska samordna det psykologiska försvaret

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har kommit ett steg närmare målet om en ny myndighet för Sveriges psykologiska försvar.

I myndighetens arbete bör det ingå både samordning och signalspaning, enligt resultatet av den statliga utredning som presenterades på tisdagen.

Syftet med den nya myndigheten är att samordna det psykologiska försvaret men även att identifiera och bemöta otillbörlig informationspåverkan som riktas mot Sverige och svenska intressen.

– Sverige möter idag flera komplexa hot mot säkerheten och självständigheten som vi måste ha beredskap att kunna hantera, säger inrikesminister Mikael Damberg (S) under en pressträff på tisdagen.

Regeringens ambition att inrätta den nya myndigheten presenterades redan i januari 2018 och Anders Danielsson utsågs till särskild utredare. Utredningen är nu klar och ett betänkande har lämnats över till Mikael Damberg.

– Det är både en expertmyndighet och samverkansmyndighet. Det handlar inte om att ta över andra myndigheters ansvar men det finns inte tillräcklig kännedom bland myndigheterna om vem som gör vad. Det är helt enkelt inte tillräckligt effektivt, säger Anders Danielsson under pressträffen.

Rätt till signalspaning

Därutöver ska myndigheten kunna beställa och finansiera forskning på området, stödja medieföretag att identifiera och möta otillbörlig informationspåverkan, samt få rätt till försvarsunderrättelseverksamhet och signalspaning, enligt utredningen.

– Informationspåverkan kan vara svår att upptäcka tidigt.

– Vi vill inte riskera att missa något för att myndigheten inte har egen förmåga att kunna inrikta, säger Danielsson.

Målet är att myndigheten ska vara igång år 2022. I ett nästa steg skickas betänkadet ut på remiss.

Det svenska psykologiska försvaret

Det svenska psykologiska försvaret inrättades i samband med kalla krigets början 1954. År 1985 omorganiserades Beredskapsnämnden till Styrelsen för psykologiskt försvar, som i sin tur blev föregångaren till dagens Myndighet för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Fram till i dag har syftet med ett psykologiskt försvar i Sverige varit att säkerställa den svenska befolkningens försvarsvilja och motståndskraft mot påtryckningar och desinformation från motståndaren. Det har också handlat om att säkerställa att medierna kan fungera och att myndigheter kan kommunicera med människor i krig.

Ett modernt psykologiskt försvar handlar till skillnad från det tidigare psykologiska försvaret inte enbart om förberedelser för krig, utan i hög grad om en förmåga även i fredstid.

En myndighet för det psykologiska försvaret är tänkt att ringa in frågor som rör it-infrastruktur, cyberattacker, desinformation och dataintrång.

Källa: MSB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.