Det var i slutet av maj som SVT tillsammans med Danmarks Radio och flera internationella medier avslöjade att amerikanska underrättelsetjänsten NSA via danska fiberkablar spionerat på bland annat ledande svenska politiker.
Försvarsminister Peter Hultqvist var då mycket kritisk mot hur Danmark agerat. I flera intervjuer med SVT sade han att han kräver att Danmarks regering ska berätta vilka svenska personer och företag som blivit avlyssnade. Men några svar verkar ännu inte försvarsministern fått. När Peter Hultqvist kallades till försvarsutskottet vid två olika tillfällen i juni i år fick ledamöterna heller inga svar.
Danska ministrar utfrågades
Måndagen den 6 september utfrågades danska försvars- och justitieministrarna i danska försvarsutskottet om spionaffären.
Bland annat frågade ledamöterna om den danska regeringen kan garantera att den danska militära underrättelsetjänsten FE i fortsättningen inte ger NSA möjlighet att spionera på Danmarks grannar.
Svaret från danska försvarsministern Trine Bramsen (S) blev dock kortfattat.
– Det är helt avgörande att andra inte får insyn i vad försvarets underrättelsetjänst kan och hur de arbetar, sade hon.
Nu kommer Peter Hultqvist för tredje gången till försvarsutskottet.
– Jag förväntar mig att han redovisar vilka kontakter han tagit med Danmark sedan senast. Och vad de kontakterna lyckats framställa kring vad som hänt, säger utskottets ordförande Pål Jonson (M).
Inte nöjd
Utskottsledamoten Mikael Oscarsson (KD) är inte heller nöjd med hur Danmarks regering agerar kring spionaget.
– Nu verkar dimman tätna i Danmark eftersom man inte vill gå vidare med det här, som det tycks. Och frågan är om detta har varit känt i Danmarks regering och i så fall vilken minister som känt till det, säger Mikael Oscarsson.
Det danska rödgröna partiet Enhedslisten har nyligen skickat ett brev till statsminister Stefan Löfven. Där uppmanas Sveriges regering att åter kontakta sina danska kollegor för att sätta press på dem att utreda vad som har hänt.
– Vad gör den svenska regeringen för att bringa klarhet? Vilka är det som har blivit avlyssnade, på vilket sätt, under vilken period? Alla de frågorna är fortfarande kvar och de måste vi i försvarsutskottet få svar på, säger Mikael Oscarsson.