Rolf Tardell, redaktör SVT Agenda. Foto: SVT

Därför debatteras friskolorna i Agenda

Publicerad

Skoldebatten har tagit ny fart. Den handlar mycket om de stora friskolekoncernerna som expanderat kraftigt de senaste åren. Direkt efter friskolereformen i början av 1990-talet gick en elev av hundra i en friskola medan resterande 99 gick i kommunal skola. Idag har friskolornas marknadsandel ökat betydligt. Idag går 15 procent av eleverna i grundskolan på en friskola. På gymnasiet är motsvarande siffra 28 procent.

I veckan gick remisstiden ut för den statliga utredningen En mer likvärdig skola.Den handlar om hur segregationen i den svenska skolan ska minska och bland de mer omdebatterade förslagen finns det om att tilldela friskolorna en lägre skolpeng än kommunala skolor samt att förändra antagningssystemet så att köerna till friskolorna försvinner. Båda förslagen skulle sannolikt påverka friskoleföretagens ekonomi negativt.

Det är mycket fokus på vilken betydelse friskolorna har för likvärdigheten i den svenska skolan. Friskoleförespråkarna menar att det är fel att skjuta in sig på välpresterande och populära friskolor när problemet egentligen finns hos de skolor som har dåliga resultat. Kritikerna menar å andra sidan att friskolornas elevunderlag bidrar till att öka segregationen inom skolan.

Agenda har valt att fokusera på friskolemarknaden och vårt inslag i programmet börjar symboliskt nog hos en börsanalytiker på en affärstidning. I Agendas studio för att debattera skolan finns utbildningsminister Anna Ekström (S) och moderaternas utbildningspolitiska talesperson Kristina Axén Olin (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet