Bålgetingar har ett beteende som liknar humlor, menar Niklas Johansson, entomolog vid Artdatabanken SLU. Arkivbild. Foto: JOHAN CROON/TT

Missförstådda bålgetingen förvirrar svenskarna

Uppdaterad
Publicerad

Anticimex spår en getingtät sommar i år, och i sociala medier delas tips på hur man kan mota bort dem från trädgården. Men getingexperten Niklas Johansson menar att vi inte står inför en anstormning av getingar – däremot kan den svenska bålgetingen dyka upp på helt nya platser.

Anticimex tror att vi kommer få se fler getingar i år, rapporterar TT. Även svenskarnas Googlesökningar på getingar har ökat. Vi vill veta om de har blivit större, hur man blir av med dem och om de skräms bort av upphängda papperspåsar.

”Optisk illusion”

Niklas Johansson, entomolog vid Artdatabanken SLU, är expert på steklar och vildbin. Han har inte sett någon ökning av getingar i år, och han har inte heller märkt att de skulle vara större än vanligt:

– Det skulle jag ha reagerat på. Kanske blir de lite större då det har varit en varm vinter.

Johansson tror snarare att vi misstar drottningar för helt vanliga getingar.

– Det är lite av en optisk illusion. Drottningar är större, och de övervintrar, säger han.

Kan vara bålgetingar

Johansson tror också att det kan hänga ihop med att bålgetingen börjat sprida sig till nya platser i landet. Bålgetingarnas drottningar kan bli uppemot 3,5 centimeter – nästan dubbelt så stora som vanliga getingdrottningar.

– Bålgetingarna har ökat under de senaste 25 åren, från att ha varit sällsynta. Nu kanske många upplever dem för första gången. Vi har fått in flera bilder från skrämda personer, och det visar sig ofta vara en bålgeting, säger han.

Johansson tycker inte att man ska vara rädd för bålgetingarna, och menar att de påminner om humlor i sitt beteende:

– Det är en av de snällaste getingarna, och de lägger också mindre samhällen än en vanlig geting.

Varnar för invasiv art

I stället för att oroa sig över våra inhemska steklar vill Niklas Johansson i stället att allmänheten ska hålla utkik efter den invasiva asiatiska sammetsgetingen som börjat sprida sig över Europa, och som kan komma att dyka upp även i Sverige.

Sammetsgetingen är släkt med den svenska bålgetingen, men den är mycket mer besvärlig för andra insekter. Bland annat kan den attackera tama bin.

– Om du misstänker att du hittat en sammetsgeting ska du ta en bild och rapportera det till Länsstyrelsen, säger Niklas Johansson.

Sammetsgetingen attackerar tama bin, vilket påverkar pollineringen av blomväxter. Foto: Wikimedia Commons: Siga – Own work, CC BY-SA 3.0

Många getingar i trädgården? – Experternas svar

Getingar är nyttiga insekter som håller nere mängden skadedjur. Men när de blir för många och kommer för nära så upplever många det som obehagligt.

”Om det har blivit väldigt mycket av en art i din trädgård så kan det ha blivit ojämnt i ekosystemet. Det bästa man kan göra är att hålla sin omgivning så naturlig som möjligt – då kan det infinna sig en balans.

Getingar håller inte på med oprovocerat våld, men får man dem på ett obekvämt ställe ska man ringa Anticimex.”

Källa: Niklas Johansson, entomolog vid Artdatabanken SLU och Anticimex

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.