• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Anders Tegnell om munskydd: ”Kunskapsunderlaget är extremt svagt”

Uppdaterad
Publicerad

Debatten om huruvida munskydd ska, bör eller kan användas i Sverige har intensifierats under den senaste veckan. I takt med att andra länder som Spanien, Frankrike och Belgien infört munskyddstvång i bland annat kollektivtrafiken så har även frågorna om varför Sverige inte gör det blivit fler.

– Anledning att det ser så olika ut beror på att kunskapsunderlaget är extremt svagt, säger Anders Tegnell i Aktuellt.

Under torsdagens pressträff så öppnade Folkhälsomyndigheten för användandet av munskydd och visir inom äldrevården.

– Trots det magra vetenskapliga underlaget ser vi att man kan överväga att lägga till munskydd eller visir som en extra åtgärd. Det här är en avvägning man måste göra lokalt och utefter de förutsättningar man har, sa Malin Garpe, Folkhälsomyndighetens enhetschef för vårdhygien, på pressträffen.

Coronapandemin

”Passar dåligt in i det vi försöker driva i Sverige”

Men någon klar rekommendation finns fortfarande inte. I Aktuellt svarade statsepidemiolog Anders Tegnell på frågan om varför Sveriges linje skiljer sig mot vissa andra länders.

– Anledning att det ser så olika ut beror på att kunskapsunderlaget är extremt svagt. Det finns en enda studie i världen som försökt titta på det här, säger Tegnell.

– Det passar dåligt in i det vi försöker driva i Sverige, att om man är sjuk ska man stanna hemma och inte gå ut på stan med ett munskydd på sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet