De blir vinnare och förlorare när inflationen stiger

Uppdaterad
Publicerad

Den som har stora lån men också pengar att klara stigande priser och räntor blir vinnare när inflationen stiger eftersom lånen smälter bort.

– Hushåll med mindre marginaler får det ju tuffare när räntorna går upp, hävdar Anders Nordberg, seniorekonom på Länsförsäkringar.

Stigande priser och inflation kan kosta på,  men inte för alla. Lånen krymper nämligen i värde som allt annat med inflationen. För varje procentenhet inflationen stiger så sjunker värdet på ett miljonlån med cirka 10 000 kronor. För den som har många miljoner i lån och inflationen stiger med flera procent så krymper lånet snabbt.

– Det är framför allt hushåll med jobb som har en stark position på arbetsmarknaden och som har bolån, säger Anders Nordberg som är seniorekonom på Länsförsäkringar till SVT, när han ska peka ut vinnarna.

Men det förutsätter att du har råd att klara de allmänna prisökningarna och de räntehöjningar som följer på inflationen.

– Jag skulle generellt säga att det är starka hushåll. Hushåll med mindre marginaler får det ju tuffare när räntorna går upp, hävdar Anders Nordberg.

Exempel: Då kan inflationen hjälpa

Om man som exempel tar en person som har en svensk snittlön på cirka 35 000 kronor per månad där löneökningen följer Riksbankens mål på 2 procent. Om inflationen stiger till den numera inte osannolika siffran 6 procent, då krymper exemplets lön med nästan 16 000 kronor per år i värde.

Om samma person har ett lån på en miljon kronor, då krymper inflationen lånets verkliga värde med nästan 57 000 kronor. En gratis avbetalning – en inflationsamortering.

Men riktigt så bra är det inte – naturligtvis. Räntan på lånet höjs ju för att få ner inflationen. Och för varje procentenhet som räntan stiger blir det en minuspost på nära 7000 kronor per år, efter skatteavdrag. Också denna kostnad kan täckas av det krympande lånet om man har råd att hålla ut.

De slås av inflationens nackdelar

Men där det finns vinnare finns det också förlorare – klara sådana.

– Då är det framför allt arbetslösa och de som bor i hyresrätt. De här grupperna drabbas ju av höjda priser men också av stigande hyror på sikt eftersom hyrorna justeras uppåt med inflationen. Det här är alltså hushåll som får alla nackdelar med inflationen men inga fördelar, menar Anders Nordberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.