Else Wallin somnade in i sin säng på äldreboendet Myran den 15 april. Eftersom kommunen beslutat om besöksförbud fick bara en anhörig närvara. Det blev hennes dotter Birthe Wallin som fick sitta bredvid när hon tog sitt sista andetag. Foto: Janerik Henriksson/TT/Privat

De gick bort på landets äldreboenden – här är människorna bakom siffrorna

Uppdaterad
Publicerad

Det var den första veckan i april, en kall och blåsig vecka med ovanligt många dödsfall. Just en av dessa dagar gick många bort under tystnad på flera av landets äldreboenden. Inte alla hade någon att hålla i handen.

Sedan coronapandemin blev vardag har vi dag efter dag översköljts av siffror och statistik över antalet dödsfall. Över 4 800 svenskar har hittills bekräftats avlidna till följd av covid-19. Varav många bodde på ett äldreboende.

De flesta som avlider på äldreboenden är kvinnor. Så var det även den 15 april, den dödligaste dagen i en särskilt svart vecka denna vår.

Hur många av dem som gått bort som var smittade av corona vet vi inte. I själva verket vet vi väldigt lite om dem.

SVT Nyheter har därför varit i kontakt med anhöriga till flera av dessa personer. Söner, döttrar, livskamrater och barnbarn, som berättar om vilka de var.

Anna-Britta Petersson, 92, Stockholm. Som person var hon otroligt varm, snabb i huvudet och bra på att skjuta med salongsgevär. Hennes omtänksamhet räckte och blev över till alla omkring henne.

Foto på Anna-Britta i hennes ungdom. Taget på Skarplöths gård i Stockholms län, där hon föddes och bodde under större delen av sitt liv. Foto: Privat

Alf ”Affe” Larsson, 76, Avesta. Hästsportsjournalist och travprofil. När han var glad sjöng han alltid Värmlandsvisan ”Ack Värmeland, du sköna”. Han tyckte om människor och brukade bryta arm, det var ett sätt att socialisera.

Else Wallin, 89, Trelleborg. Föddes på en bondgård i Danmark och reste som 17-åring ut i världen. Världen blev Trelleborg. Hon fann glädje i hantverk och var mycket händig. Kolonilotten var hennes stora intresse.

Inga-Britt Melander, 81, Falun. Trebarnsmamma och hemmafru, senare städare på tidningen Dala-Demokraten fram till pensionen. Även i svåra stunder hade hon alltid ett skratt till övers.

”Hon hade inte corona men dog indirekt av det”, skriver Gunborg ”Lollo” Sofia Jernströms tre barn. Foto: Privat

Anna-Britta, ”Affe”, Else, Inga-Britt och ”Lollo” är några av de minst 92 personer som avled på ett äldreboende denna dag. Alla människor med långa liv men vitt skilda livsberättelser.

Åldern på de avlidna sträcker sig mellan 64 och 100 år, men medelåldern för alla var 87 år.

12 av de som gick bort denna dag hade inga anhöriga kvar i livet.

Det råkar också vara samma dag som den folkkäre tv-profilen Adam Alsing gick bort, i sviterna av corona.

Så gjorde vi

I början av juni publicerade SVT en granskning om överdödlighet på landets äldreboenden. Med hjälp av söktjänsten Ratsit tittade vi på antalet avlidna som varit folkbokförda på äldreboenden från vecka 10 till vecka 19 i år och jämförde det med ett genomsnitt från motsvarande period åren 2017-2019.

I det materialet framkom att den 15 april var den dag då flest avled, i vårt material 92 personer.

För att, så långt som möjligt, kunna berätta dessa personers levnadsöden har vi genom telefon eller brev tagit kontakt med anhöriga till alla dessa personer.

Anhöriga till 17 av dem valde att dela med sig av sin familjemedlems historia i text eller video.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.