- Debatten om de så kallade apatiska barnen, barn med uppgivenhetssyndrom, har blossat upp på nytt efter granskningar av magasinet Filter.
- Nu vuxna personer har trätt fram och berättat att de som barn pressats av sina föräldrar att spela sjuka.
- Den Oscarsnominerade kortdokumentären ”Life Overtakes Me”, som följer bland annat en apatisk svensk flicka och hennes familjs öde, har granskats och beskrivits som en bluff.
- Socialstyrelsens vägledning från 2013 för hur personal inom socialtjänst och hälso- och sjukvård ska behandla dessa barn har ifrågasatts. Flera läkare har efterlyst en genomlysning av frågan och krävt att råden ska ses över, eller rent av skrotas.
- Överläkare, barnläkare och psykologer har uttalat sig om hur läget ser ut i dag, bland annat på BUP Trauma i Stockholm och på barn- och ungdomspsykiatrin i Västernorrland.
- Hur många barn som vårdats för uppgivenhetssyndrom de senaste åren och hur kunskapsläget ser ut går inte att svara på, visade en granskning av SVT Nyheter.
- Ett 60-tal barn har behandlats för diagnosen på olika BUP-kliniker i Sverige sedan den 1 januari 2019, enligt en enkät till samtliga 21 regioner som SVT Nyheter har gjort. Flera av dem uppges i dag vara friska.
- Det saknas också vetenskapliga studier som svarar på hur man ska sätta diagnosen och vilken behandling som fungerar. Konstaterade Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, SBU, nyligen i en rapport.
- Socialstyrelsen kommer ”relativt snart” att fatta beslut om nuvarande vägledning ska ändras eller dras tillbaka och vilket stöd professionen anses behöva.
Debatten om ”apatiska barn” – det här har hänt
Drygt 15 år efter att så kallade apatiska barn debatterades bland läkare, forskare och i media har frågan om barn med uppgivenhetssyndrom återigen lyfts. SVT Nyheter sammanfattar kort vad som har hänt det senaste halvåret.
Så arbetar vi
SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.