Magnus Ranstorp forskar om terrorism vid Försvarshögskolan i Stockholm. Han berättar att många från Uzbekistan har radikaliserats som gästarbetare i Ryssland.
– De behandlas som andra eller tredje klassens medborgare. De diskrimineras, utnyttjas och utsätts för rasism och mycket hat. Det är ont om arbete, vissa har åkt ner till IS av ideologiska skäl, men också av försörjningsskäl, säger Magnus Ranstorp.
”Lever i ett skuggsamhälle”
Många av de uzbeker som finns i Europa har flytt den repressiva regimen i Uzbekistan.
– Antingen har de sökt sin tillflykt här och jobbar här, men vi har också sett fall med misstänkt terrorfinansiering. Det finns väldigt utsatta människor men också de som håller på med ekobrott. Det finns också en dimension av att många av de här personerna lever i ett skuggsamhälle. Här kommer vi in i problematiken kring Akilov och de avslagna asylansökningarna, säger han.
Rakhmat Akilov står just nu inför rätta, misstänkt för terrordådet på Drottninggatan den 7 april förra året.
”Läget under kontroll”
Sverige har redan en förhöjd terrorhotnivå. Den ligger på en trea på en femgradig skala och har gjort det under många år. Att den inte höjs i samband med dagens insats tyder enligt Ranstorp på att Säpo har läget under kontroll.
– Om de höjer så handlar det antingen om ett nära förestående attentat på gång, eller att det finns saker de inte har koll på. Det signalerar till myndigheterna att gå upp i stabsläge, att de inte har koll, och att det finns osäkerhetsfaktorer som gör att de måste gå ut och varna allmänheten. Men nu verkar det som att de har koll på det, det är inget nära förestående attentat, de har tvingats gå in nu, troligen för att avvärja.