• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Magnus Ranstorp, terrorforskare: ”Att vara med i världens vidrigaste terrororganisation innebär att man får stå sitt kast”. Foto: Magnus Ranstorp, terrorforskare: ”Att vara med i världens vidrigaste terrororganisation innebär att man får stå sitt kast”.

Terrorexperten Magnus Ranstorp: ”Det finns ingen ångerrätt för de här vidriga övergreppen”

Uppdaterad
Publicerad

Ska svenska medborgare som stridit i IS få återkomma till Sverige, eller inte? Debatten bottnar i många svåra frågeställningar gällande medborgerliga rättigheter, skyldigheter och säkerhetsrisker. Men regeringen har gett ett klart nej till att hjälpa IS-svenskarna tillbaka till Sverige.

– Är man med i världens vidrigaste terrororganisation innebär det att man få stå sitt kast, säger terrorexperten Magnus Ranstorp i SVT:s Morgonstudion.

Sveriges beslut att inte hämta hem de svenskar som deltagit i terrorrörelsen på ett eller annat sätt har möts av kritik från andra europeiska länder, kurdiska styrkorna samt av Rädda Barnen.

– De här individerna som är kvar är de mest ideologiskt inbundna och farligaste. Jag tycker inte att svenska regeringen ska ta hem dem, säger terrorexperten Magnus Ranstorp.

Varför är de farligast?

– De har varit där under en lång tid, sex år har de varit hos IS och de är djupt indoktrinerade och djupt traumatiserade av det som de har sett men också av de brott de själva begått och jag tycker inte att vi ska skapa ett värre säkerhetsläge i Sverige. Säkerhetspolisen står redan på knän för att hantera situationen, säger Magnus Ranstorp. 

Behövs mer än fängelse

Enligt Magnus Ranstorp kommer dessa personer vara farligare hemma i Sverige än om de skulle vara kvar i exempelvis norra Syrien. Ranstorp pekar på den svenska lagstiftningen och andra åtgärder som han menar är bristfälliga och förändrats för långsamt.

– De ska ha hårda straff om det ens går att döma dem. Men samtidigt kommer de att komma ut om de inte döms till livstid eller längre straff och då måste vi ha förebyggande åtgärder på plats som ser till att de inte blir farligare, säger Magnus Ranstorp.

”IS kommer inte försvinna”

Vad som ska hända med de barn som vuxit upp eller fötts under terrorrörelsens styre råder det också oenigheter kring. Rädda Barnen vädjar och kräver att svenska misstänkta IS-terrorister och deras barn ska hämtas hem från lägren i norra Syrien.

– Barnen har också rättigheter men vi ska vara helt klara med att de behöver hjälp. IS kommer inte att försvinna, det kan komma att förstärkas när de här barnen bli tonåringar. Det är en stor risk att de går i sina föräldrars fotspår och det måste myndigheterna vara beredda på, säger Magnus Ranstorp.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.