- Grundprincipen inom clean eating är att välja färska och oförädlade livsmedel utan tillsatser, så som färska grönsaker, ägg, fågel, fisk och ofta en mindre mängd kött, då oftast ekologiskt.
- Processade livsmedel som charkprodukter, snabbmat och halvfabrikat som färdiga köttbullar eller fiskpinnar undviks.
- Socker undviks, även kemiska smakämnen och konserveringsmedel. Socker ersätts ofta med naturliga sockerarter som agavesirap eller honung.
- Raffinerade livsmedel väljs ofta bort till förmån för oraffinerade, exempelvis väljs råris i stället för vitt ris eller fullkorns- eller bönpasta i stället för vit pasta.
- Många undviker helt eller drar ned på gluten och andra vill inte äta spannmål överhuvudtaget – särskilt vete undviks.
- En variant av clean eating väljer bort att upphetta och tillaga livsmedel utan maten äts rå – så kallad raw food-diet eller stenålderskost.
- Många väljer att äta vegetariskt eftersom kött är svårt att undvika att inte förädla. De som äter kött väljer hellre att koka än att steka hårt. Andra väljer att äta veganskt.
- Vissa väljer bort mjölkprodukter och soja eftersom man anser att det förädlats.
Livsmedel som ofta förespråkas:
- Fisk och skaldjur
- Grönsaker – gärna färggranna som är fulla med antioxidanter
- Frukt och bär
- Frön och nötter
- Baljväxter
- Vetefria spannmål