• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

”Clean eaters är rädda för animaliska produkter”

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer med olika livsstilar och matvanor, som de alla valt för hälsans skull.

Forskare och dietister har varit kritiska mot trenddieterna men nu får kokboksförfattarna möjlighet att förklara och försvara sina matval.

Mattrender kommer och går och bara vissa består. En hälsotrend som växt i Sverige de senaste åren är ”clean eating”. Det innebär att man ska äta så ren mat som möjligt. Oprocessad, utan vare sig socker eller tillsatser.

Men vissa förespråkare menar att man även ska utesluta gluten, kött och animaliska produkter, vilket kritiserats av forskare och dietister.

– Ju mer man eliminerar från en kost som i grunden är hälsosam, desto svårare får man att få i sig näringsämnen som man behöver, säger Ingrid Larsson, dietist på enheten för klinisk nutrition och obesitasmottagningen på Sahlgrenska sjukhuset.

Men för näringsfysiolog Kristina Andersson, som själv försöker äta så rent som möjligt, handlar det här om en tolkningsfråga.

– För mig är det bara att vi äter rena råvaror, och det innefattar även animaliska produkter. Begreppet ”clean eating” har blivit lite kidnappat. Det finns de som säger att vi inte får äta animaliska produkter, att det handlar om utrensning och pH-värde. För mig är inte det att äta cleant, säger hon.

Vi lät tre kokboksförfattare med olika livsstilar svara på påståenden och fördomar mot deras matval. Förutom Kristina Andersson svarar även kocken och veganen Maximillian Lundin och matbloggaren och LCHF-följaren Fanny Lindkvist.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.