• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT/SVT (Montage)

Det här vet vi om de terroråtalade männen

Uppdaterad
Publicerad

Tre män åtalades för förberedelser till terroristbrott i bland annat Strömsund och Akalla. Ytterligare tre personer åtalades för att ha skickat pengar till utländska mottagare, pengar som sedan gått till terrorrörelsen IS.

Fredag 8 mars kom domen: En 46-åring döms till sju års fängelse och utvisning för förberedelse till terroristbrott. De andra två frias. Fyra av de totalt sex åtalade döms till mellan fyra och sex månaders fängelse för att ha finansierat IS verksamhet.

Här är SVT Nyheters sammanställning av vad vi vet om de tre männen som åtalades för förberedelser till terroristbrott.

  • 46-årig man från Uzbekistan

Sedan 2008 har 46-åringen haft ett svenskt personnummer men det är oklart när han kom till Sverige. Mannen är skriven på en adress i Stockholmsområdet tillsammans med fyra andra vuxna och fyra barn. Sedan 2014 har han dock flyttat sex gånger.

Terrorgripna

46-åringen har vissa kopplingar till Strömsund.

Sedan 46-åringen kom till Sverige har han bytt både för- och efternamn.

Mannen har flera trafikförseelser, varav ett bedöms som grovt brott då han kört bil efter att ha fått sitt körkort återkallat. Han har också fått strafföreläggande för bokföringsbrott.

I februari förra året avhystes han från en källarlokal i södra Stockholm. Enligt uppgift till SVT Nyheter avhystes han då bostadsrättsföreningen misstänkte att källarlokalen användes som bostad.

Den 25 april 2018 anhölls 46-åringen i sin frånvaro misstänkt för förberedelser till terroristbrott. Fem dagar senare, tidigt på morgonen, greps mannen. Enligt häktningsframställan ska mannen ha förberett terroristbrott sedan den 1 januari 2017, vilket är längre än de andra misstänkta.

Den 8 mars dömdes 46-åringen till sju års fängelse och utvisning för förberedelse till terroristbrott.

  • 39-årig man från Kirgizistan

39-åringen fick ett samordningsnummer av Skattemyndigheten i september 2017, vilket man kan få om man vistas tillfälligt i Sverige och inte har något personnummer. Han finns inte i Migrationsverkets system och har alltså inte sökt asyl.

På en rysk sajt har mannen lagt upp bilder på sig själv i Stockholm.

Mannen anhölls i sin frånvaro samtidigt som 46-åringen och kunde gripas den 30 april i en lägenhet i Akalla. Enligt uppgifter till SVT Nyheter delade han lägenheten med tre andra män som också greps. En av dem, 30-åringen, anhölls senare och de andra två släpptes.

  • 30-årig man från Uzbekistan

I november 2013 ansökte 30-åringen om uppehållstillstånd i Sverige. I november 2016 fick han ett samordningsnummer, en månad senare ansökte han på nytt om uppehållstillstånd. Enligt hans bror ska 30-åringen ha haft problem i hemlandet.

– Han har sökt asyl. Han har inte haft problem här, men däremot i hemlandet på grund av religiösa skäl, sade han efter att brodern greps.

I januari 2017 dömdes 30-åringen till villkorlig dom och dagsböter för bedrägeri, för att ha försökt hämta ut en telefon med falsk id-handling. På morgonen den 30 april greps han i lägenheten i Stockholm. Två timmar senare anhölls han.

  • 34-årig man från Uzbekistan

Den 34-årige mannen är skriven i södra Stockholm. Den 23 maj anhölls han i sin frånvaro. Misstänks ha finansierat terrorbrott.

  • 39-årig man från Uzbekistan

Mannen är skriven i Östergötlands län och anhölls i sin frånvaro den 12 oktober. Misstänks ha finansierat terrorbrott.

  • 24-årig man från Uzbekistan

Mannen är skriven i Strömsund och anhölls i sin frånvaro den 4 september. Misstänks ha finansierat terrorbrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorgripna

Mer i ämnet