Den tidigare skolan i Kånna brändes ner innan den hann bli flyktingboende. Foto: SVT

”Det kan vara vårt hus som brinner nästa gång”

Uppdaterad
Publicerad

I den lilla byn Kånna utanför Ljungby i Småland brann nyligen ett tilltänkt flyktingboende. Många bybor är oroliga efter branden, men även det ökande flyktingmottagandet väcker oro.

Det är bara en vecka sedan det var ett möte där kommunen informerade om planerna på att den nedlagda skolan i Kånna skulle bli ett asylboende för flyktingar. Ett dygn senare brann det.

Nu är det möte igen. Den här gången för att berätta vad man vet och låta byborna ventilera sina tankar.

#flykt

– Folk är oroliga. Det känns otryggt för många, säger Malin Söderberg från Ljungby kommun.

En av besökarna på mötet är Ann-Marie Adolfsson. Hon berättar att familjen tänkte ta emot flyktingar men nu har fått ändra sina planer.

”Nu vågar vi inte längre”

– Vi har sju rum och kök hemma. Jag och min man hade tänkt att vi skulle kunna ta emot några småbarn eller en ensam mamma med barn. Men vi vågar inte det nu längre. För då är det vårt hus som brinner nästa gång, säger hon.

Den senaste tiden har det brunnit i flyktingboenden på många platser i landet och här i lilla småländska Kånna var det många som reagerade starkt. Åttaårige William Mathisen blev besviken när han fick veta att det tilltänkta flyktingboendet hade bränts ned. Han hade hoppats på att få nya lekkamrater:

– Flyktingar skulle ju komma! Vi kunde leka med dem. Det hade varit roligt att lära känna några andra också, säger han.

– Vissa tycker väl att de inte ska komma hit, men om alla tänker så kan de ju inte vara någonstans. Detta är ett perfekt ställe för att ha ett boende, säger Viktoria Wiesel.

Det är inte bevisat att branden var anlagd, men de flesta verkar tro det och det är nu det stora samtalsämnet i hela trakten.

”Tråkigt, men är inte förvånad”

– Det är tråkigt och bedrövligt men jag är inte förvånad. Det händer saker i det här landet nu utan att någon däruppe behagar höra med svenska folket, säger Lars Westergren.

I lanthandeln i Agunnaryd, IKEA-grundaren Ingvar Kamprads hemtrakter, finns de flesta åsikter representerade när det gäller den stora flyktingströmmen som kommer till Sverige just nu.

”Vi behöver alla människor”

– Vi behöver bli fler på landsbygden. I vår by har vi satt målet att vi ska gå från drygt 600 invånare till 700 fram till 2020. Detta är ju en möjlighet för oss att bli fler. Vi behöver flyktingar, vi behöver alla människor hit, säger Anders Johansson från Agunnaryds sockenråd.

– Den största diskussionen i lanthandeln är om flyktingar. Jag vet att många i byn är positiva till det. Men så finns det såklart de som inte håller med. Jag tror att de äldre är mera rädda för förändring än vad vi unga är, säger Hannah Jonassen som arbetar i lanthandeln.

”Sverige är inte rustat”

– Förut när det kom in lagom många flyktingar kunde vi ta hand om dem, men nu är det bara ”boom” och Sverige är faktiskt inte rustat att kunna ta emot denna enorma mängd. Och ska då vår statsminister säga att ”nu ska vi göra så och så” och så kommer den där Morgan Johansson och säger att ”nu lagstiftar vi, för ni måste”, då är det inte demokrati längre, då är det diktatur, säger Lars Westergren.

I Agunnaryd finns knappt några flyktingar. Golam, en 14-årig pojke från Afghanistan, är kanske den enda. Han bor sedan tre veckor tillbaka hemma hos ägaren till lanthandeln Kristoffer Åström – som hoppas att det kanske kan få dem som är negativa till flyktingarna att tänka om.

”Hoppas de ändrar synsätt”

– Om Golam kommer in i samhället och visar att det inte är så farligt, då hoppas jag att de ändrar synsätt, säger Kristoffer Åström.

På plats efter plats hör vi samtalen, för och emot flyktingmottagandet. Det finns oro både för att det brinner i asylboenden och för hur det stora antalet flyktingar ska påverka välfärden.

– Det är en ny situation som kommer upp, i och med att det kommer så många som det gör. Det tar litegrand på service och läkarstationer och allting när samhället ökar sin befolkning. Resurserna räcker inte till, säger Lennart Karlsson, som vi möter i bowlinghallen.

”Det kan hända mycket mer”

Efter mötet med byborna i Kånna bär många av dem fortfarande på obehaget efter det som hänt.

– Jag känner mig fortfarande oroad. Det kan ju hända så mycket mer här i byn, säger Ann–Marie Adolfsson.

Reportage i Agenda söndag 24 oktober kl 21.15 i SVT2. I studion statsminister Stefan Löfven (S) och Mattias Karlsson, gruppledare Sverigedemokraterna. Se programmet här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet