• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Sällan har en partiledardebatt hållits i ett läge när det har pågått så många olika skandaler samtidigt” – Hör SVT:s inrikespolitiske kommentator om kvällens debatt. Foto: Pontus Lundahl/TT

Så var SVT:s partiledardebatt

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Höstens politiska skandaler letade sig som väntat in i söndagskvällens partiledardebatt. Tonläget blev hätskt inte minst när Jimmie Åkessons bröllopsfest hamnade i fokus.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Som väntat fick S-ledaren Magdalena Andersson prata lotterier och gängkriminella och V-ledaren Nooshi Dadgostar fick försvara sig mot anklagelser om antisemitism.

Men debatten om Åkessons bröllopsfest var fränast. Bakgrunden är att en av deltagarna är en ledare för ett mc-gäng, som enligt polisen är kriminellt.

Nooshi Dadgostar hävdade att detta innebär att regeringens arbete mot gängbrottsligheten saknar trovärdighet. Magdalena Andersson varnade för infiltration av kriminella. Jimmie Åkesson själv avfärdade anklagelserna som bisarra och slog ifrån sig. Liberalernas partiledare Johan Pehrson talade om gyttjebrottning.

Bröllopsfesten en belastning

Oavsett vad är det uppenbart att bröllopsfesten blivit en belastning för Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna.

SD är det parti som brukar hävda att man har de hårdaste förslagen mot brottslingarna. Den retoriken går inte ihop med avslöjandena om bröllopsfesten.

På samma sätt är den tveksamma försäljningen av S-lotter en belastning för Magdalena Andersson. Inte heller detta går ihop med de värderingar som S anser sig stå för.

Het och saklig ekonomisk debatt

Men söndagens partiledardebatt hade också ett annat ansikte. Diskussionen om den ekonomiska politiken blev het, men också saklig. Det var en klassisk höger-vänsterdebatt där alternativen mellan skatter och bidrag blev tydliga, även om det idag är svårt att se hur Centerpartiet ska kunna passa in ett regeringsunderlag till Magdalena Andersson.

C accepterar de flesta av regeringens skattesänkningar, medan partier som V och MP vill genomföra kraftiga skattehöjningar.

Ta del av hela Mats Knutsons analys i videon ovan.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.