• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Liberalerna jagar nya medlemmar i Danderyd

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med när Liberalerna i Danderyd jagar väljare och nya medlemmar. Här har flera lämnat på grund av Tidösamarbetet. Foto: Cornelia Schauermann

Medlemsras för Liberalerna – störst tapp bland riksdagspartierna

Uppdaterad
Publicerad

På fyra år har Liberalerna tappat 30 procent av sina medlemmar, mer än något annat riksdagsparti, det visar siffror som SVT tagit fram. Förra året låg antalet på knappt 10 000, en nivå som bör oroa partiet, menar statsvetaren Jonas Hinnfors:

– Fan sitter på väggen och höjer ett varningens finger.

De flesta av riksdagspartierna har färre medlemmar i dag än för 40 år sedan, men Liberalerna utmärker sig genom att ha gått från att vara ett medelstort till att bli ett litet medlemsparti. Och nedgången fortsätter. Bara mellan 2019 och 2023 har nästan var tredje medlem lämnat partiet. Förra året hade Liberalerna 9 799 medlemmar, vilket är lägst av alla riksdagspartier.

– Det rör sig om ett ganska stort tapp. Liberalerna har all anledning att vara oroliga, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

”Det sitter en liten fan på väggen”

Ett partis medlemmar är viktiga av flera skäl. Förutom att vara en källa till inkomster, fungerar de som partielitens ögon och öron på gräsrotsnivå och utgör viktigt fotarbete vid valrörelser.

Medlemmarna behövs också för att kunna besätta politiska uppdrag, vilket Jonas Hinnfors framhåller som den viktigaste funktionen. Ju färre medlemmar, desto färre som skolats inom ett parti och som är lämpade för förtroendeuppdrag.

– Det är svårt att säga var den nedre gränsen går, men det sitter en liten fan på väggen och grinar illa mot Liberalerna och höjer ett varningens finger, säger han.

Därför har partiet tappat medlemmar

Inre spänningar kring synen på liberalism och besvikelse över den riktning som partiet tagit, nu senast i samarbetet med SD, tror Hinnfors kan ligga bakom Liberalernas tapp.

Liberalernas partisekreterare Jakob Olofsgård håller delvis med, men påpekar att de även tappade medlemmar under januariöverenskommelsen:

– Det viktiga här är att se att det är tufft för människor att hitta engagemanget.

Ska bli tydligare som parti

Enligt Olofsgård behöver Liberalerna bli bättre på att rekrytera medlemmar och bli tydligare som parti. En arbetsgrupp kommer att arbeta med dessa frågor under hösten, berättar han.

– Vi måste lyssna på varför människor väljer att lämna för att kunna få dem att hitta tillbaka igen.

Tror du att ni kan få tidigare medlemmar att hitta tillbaka så länge ni samarbetar med Sverigedemokraterna?

– Det finns alltid politiska frågor som spänner i ett parti, oavsett vilka vägval vi väljer att göra. Vi måste vara tydliga med att vi är ett parti för dem som vill se ett Sverige med en liberal ideologisk grund.

Följ partiledardebatten i kväll klockan 20.00 på SVT2, SVT Play och här i nyhetstjänsten.

År 2023 tappade alla riksdagspartier partimedlemmar, vilket hör till vanligheterna efter ett val. SD och V tappade mest, men tappet kommer efter en period av tillväxt under tidigare år. Mellan åren 2019 och 2023 var Liberalerna det enda parti som hade en kontinuerlig nedgång. (Siffrorna visar antal medlemmar i moderpartiet. Vilka sidoorganisationer partierna inkluderar varierar.) Foto: Anders Molin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.