Dagens publicering är den första av fyra planerade, som utgår från en lista med 550 namn som sammanställts av researchföretaget Acta Publica.
– Det rör sig om personer som identifierats som tillhörande en radikal islamistisk miljö, av i första hand olika grenar av polismyndigheten, säger Ulf Fahlén, redaktionschef för nyhetsbyrån Siren.
Hur säker kan man vara på att de är islamister i och med att de förekommit i ett utpekande från en myndighet.
– Givetvis finns det i ett material med 550 personer de som är olika mycket insyltade och har olika förmåga. Men man hamnar inte i de här sammanhangen om man inte har ett tydligt engagemang. Det är tydligare än att man lajkat en bild på Facebook.
Sålt frukt och grönt
Enligt Ulf Fahlén har Acta Publica också gjort egen research kring personernas engagemang. Den största andelen företag där man hittat offentliga transaktioner är skolor och förskolor, men det finns också andra bolag, till exempel fruktleverantörer.
– Det är klart att det är mer pikant att åklagarmyndigheten handlat med bolag med de här kopplingarna än att Konstfack gjort det. Men samtidigt finns det inga kontrollmekanismer som de här myndigheterna kan använda i dag.
– Hur ska man komma åt det och samtidigt upprätthålla grundläggande saker i ett samhälle, som åsikts och religionsfrihet? Det handlar om personer som inte är dömda för brott, men som samtidigt motarbetar ett demokratiskt och sekulärt samhälle.
Fakta om Nyhetsbyrån Sirens kartläggning:
- Svenska myndigheter har under perioden 2015-2019 gjort affärer till ett värde av 1,2 miljarder kronor med 49 bolag, ekonomiska föreningar och stiftelser där utpekade radikala islamister som ingått i Sirens granskning har suttit i ledningen.
- 15 av dessa verksamheter har varit kopplade till förskole- och utbildningssektorn. Kommunernas skolpeng och Skolverkets statsbidrag står för en överväldigande del av transaktionerna totalt.
- 20 personer kan kopplas till ledningen för skolorna genom styrelseuppdrag eller i egenskap av egentlig huvudman.
- För verksamheter inom branscher utanför skolan uppgår det samlade affärsvärdet till cirka 45 miljoner kronor. Tio av dessa bolag verkar eller har verkat inom omsorgs- och familjehemssektorn, lika många är eller har varit registrerade inom livsmedels- och restaurangbranschen.
- 46 personer med utpekade kopplingar till extrem islamism har under den granskade perioden suttit i ledningen för minst en av verksamheterna. 15 av personerna har varit aktiva i minst två.
Källa: Nyhetsbyrån Siren