EU-parlamentarikerna får varje månad en så kallad kontorsersättning som i dag motsvarar 48 000 kronor, och som bland annat kan användas till att just finansiera ett kontor i hemlandet.
I dag finns inga krav på offentlig redovisning av hur pengarna används, men en rad svenska EU-politiker har lovat att ändå göra sina kvitton tillgängliga för granskning – bland andra Heléne Fritzon, toppnamn på Socialdemokraternas lista i EU-valet.
– Precis som det är självklart att man kan granska en politiker i alla andra sammanhang så är det för mig självklart att man också kan granska kontorsersättningen, säger hon till SVT.
Hennes partikamrat, andranamnet Johan Danielsson går i en debattartikel i Expressen ännu längre. Han menar att Moderaternas och Kristdemokraternas ovilja att visa kvitton ”visar på ett förakt mot de skattebetalare som ska finansiera verksamheten”.
Rimmar illa med kollegorna
Men retoriken från Fritzon och Danielsson går på tvärs med ett svar som SVT får från Socialdemokraternas nuvarande parlamentariker, när vi i en enkät ställer frågor om offentlig redovisning av kontorsersättningen.
S-ledamöterna Marita Ulvskog, Olle Ludvigsson, Jytte Guteland, Anna Hedh och Aleksander Gabelic uppger visserligen att de arbetar för att reglerna ska ändras så det ställs högre krav på redovisning, kontroll och transparens – men de vill inte själva visa upp några kvitton frivilligt.
”Vi driver kansliets verksamhet i form av en ideell förening där vi tillämpar god svensk redovisningssed och årligen granskas av en revisor. Självklart håller vi redovisningen tillgänglig för berörda instanser. EU-domstolen uttalade sig dock i höstas om att det inte finns några krav på offentlig redovisning av ersättningen för allmänna utgifter (kostnadsersättningen) och vi har valt att följa domstolens tolkning och lämnar inte ut vår redovisning offentligt.”
Svaret är kollektivt från alla fem, och skickat av en presschef som meddelar att ingen av parlamentarikerna vill ge några intervjuer om frågorna.
Fritzon ”kan inte svara”
När SVT frågar om det inte finns någon socialdemokrat alls som kan låta sig intervjuas om ersättningen så hänvisas vi till nya toppkandidaten Heléne Fritzon – som alltså säger att hon själv kommer att vara öppen, men ännu inte sitter i parlamentet.
När vi frågar henne om kollegornas besked säger hon att hon inte vet vilket svar vi refererar till.
– Men för min del kan jag svara väldigt tydligt. Vi har hela tiden i socialdemokratiska gruppen verkat för ökad transparens i EU.
Fast dina kollegor säger ju att man inte lämnar ut redovisningen offentligt?
– Ja...vår socialdemokratiska grupp har varit tydliga med att vi ska eftersträva ökad transparens.
Fast här är man ju tydliga med att man inte lämnar ut det offentligt?
– Det är ju för att vi verkar för att vi ska ha ett helt transparent system i EU.
De lämnar ju inte ut det? Det är tvärtom?
– Ja jag kan inte svara för hur man gjort den gångna mandatperioden.
Av Socialdemokraternas nuvarande parlamentariker kandiderar Jytte Guteland och Aleksander Gabelic nu för en ny mandatperiod. De har i andra sammanhang uttryckt sig positivt om att visa upp sina kvitton i framtiden, men står alltså samtidigt bakom det gemensamma svaret till SVT.
I ett uppföljande svar (se nedan) uppger parlamentarikerna också att Socialdemokraterna kommer att ”ta fram egna rutiner för ökad transparens” om parlamentets nya, frivilliga redovisningssystem ”inte blir tillräckligt utförligt”.
S-parlamentarikernas svar till SVT
Från enkäten:
Har du en öppen redovisning av kontorsbidraget som vi kan ta del av?
Vi driver kansliets verksamhet i form av en ideell förening där vi tillämpar god svensk redovisningssed och årligen granskas av en revisor. Självklart håller vi redovisningen tillgänglig för berörda instanser. EU-domstolen uttalade sig dock i höstas om att det inte finns några krav på offentlig redovisning av ersättningen för allmänna utgifter (kostnadsersättningen) och vi har valt att följa domstolens tolkning och lämnar inte ut vår redovisning offentligt.
Hur har du röstat i de omröstningar om transparens och redovisningsplikt för kontorsbidragen?
Vi håller med om att reglerna är otidsenliga och behöver ändras. Därför har vi svenska socialdemokrater de senaste åren alltid röstat för att regelverket ska stramas upp och skärpas, med tuffare krav på redovisning. Men tyvärr har vi haft en majoritet i parlamentet emot oss. I våras enades parlamentet om att inrätta ett frivilligt system. Om det inte blir tillräckligt utförligt kommer vi Socialdemokrater att ta fram egna rutiner för ökad transparens.
Följdfrågor:
Hur kommer det sig att du inte vill svara på frågor om detta i en tv-intervju, och att du inte vill ge personliga svar?
Vi svenska socialdemokrater har till skillnad från övriga svenska partier i Europaparlamentet valt att arbeta som en gemensam delegation med ett gemensamt kansli. I frågor som denna, som berör oss alla, har vi enats om en gemensam linje. Vi avböjer därför enskilda tv-intervjuer och väljer att uttala oss gemensamt i skriftliga svar.
Hur ser du på den kritik som ibland hörs att det saknas öppenhet i dessa frågor?
Vi håller med om att reglerna är otidsenliga och behöver ändras. Därför har vi de senaste åren alltid röstat för ett stramare regelverk med tuffare krav på redovisning. I våras enades parlamentet till sist om ett nytt, frivilligt system. Om det inte blir tillräckligt utförligt kommer vi Socialdemokrater att ta fram egna rutiner för ökad transparens.
Vad säger du till en väljare som menar att man som politiker har ett individuellt ansvar för hur man hanterar skattemedel?
Självklart har vi politiker ett ansvar för att hantera skattemedel korrekt. Därför driver vi vårt gemensamma kansli i form av en ideell förening där vi tillämpar god svensk redovisningssed och årligen granskas av revisor. Vi håller redovisningen tillgänglig för berörda instanser.